Annons

Ivar Arpi:Medelklassbarn ses som lätta offer

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet

Smörgåsbord. Skafferiet. Förrådshyllan. Det är så ungdomsrånare från utsatta områden ser på barn från mer välbärgade områden. Medelklassen upptäcker nu att det inte längre verkar gå att köpa sig trygghet.

Under strecket
Publicerad

Femåringen kommer inspringande och storgråter. Hans storebror håller på att bli rånad på lekplatsen ett stenkast från villan. “De tar hans keps, pappa!” De har just kommit tillbaka från barnens hockeyträning och tar en kaffe ihop. Två pappor och deras respektive söner på 13 år. När papporna kommer springande flyr rånarna. Men en av dem jagar efter. Ut i skogen.

De bor i ett villaområde i närheten av Jakobsberg. Ett lugnt medelklassområde – inte snofsigt, men städat. Det ligger dock i närheten av det polisen kallar utsatta områden. Den ena pappan, Erik, tränar 12-åringar i hockey på fritiden. För några veckor sedan var träningen slut och ett par av pojkarna skulle gå hem via en skateboardpark.
– De hann inte mer än komma dit så blev de nedslängda i en buske och fick sina sparkcyklar stulna. Det var andra ungdomar som gjorde det. Runt 15 år.
– De åker ner som till ett smörgåsbord och hämtar precis vad de vill ha. Kommer några mopeder med två-tre personer på varje och ger en tryckspark på en tjej eller kille. Tar vad de vill ha av värde.

Annons
Annons
Annons