Recension

Medelhavsmuseet, Bagdad CaféMedelhavsmat i tråkig miljö

Platser utomhus saknas och restaurangen syns inte utifrån. Det är synd: Medelhavsmuseets restaurang håller högre nivå än Dansmuseets, där det är det fullt på uteserveringen.
Platser utomhus saknas och restaurangen syns inte utifrån. Det är synd: Medelhavsmuseets restaurang håller högre nivå än Dansmuseets, där det är det fullt på uteserveringen. Foto: INGVAR KARMHED
Under strecket
Publicerad
Annons

Inte nog med att Medelhavsmuseet ligger på en gata man sällan passerar – för att nå Bagdad Café måste man ta sig upp en våning. Där uppe väntar, förutom ett barliknande bord som överblickar museets atrium, två matsalar. Den stora känns lite som en skolmatsal med tråkiga stolar. I hörnrummet med utsikt över Gustav Adolfs torg är det litet med mörkbetsad träpanel, fina fönsterplatser, soffor (något nedsuttna) och utsmyckat med såväl några vattenpipor som svartvita jättefotografier från en svensk expedition till Cypern på 1930-talet.

Bagdad Café drivs av Umur Telmen, som tillsammans med sin bror även står bakom klassikern Halv grek plus turk på Östermalm. Upplägget här är rättframt: Man köar för att beställa och kön går rätt fort – det finns bara en handfull rätter att välja mellan. Sen går man in och sätter sig – inget ohyfs med att springa in och paxa platser. Vatten och bestick får man hämta själv, men sen kan man sitta ner och vänta på att maten serveras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons