Annons
X
Annons
X

Medelhavsinstituten blir kvar

Regeringen backar om Medelhavsinstituten. De fyra kultur- och forskningsinstituten är inte längre nedläggningshotade.

– Vi har lyssnat in den kritik som kom fram, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: TT

**Enligt budgetpropositionen **skulle allt statligt stöd till Medelhavsinstituten upphöra 2017.

I praktiken skulle det innebära nedläggning av instituten i Rom, Aten, Istanbul och på Capri. Besparingen, på 22 miljoner, väckte både förvåning och kritik.

Och nu ändrar sig regeringen.

Annons
X

”Vi värnar om instituten och deras betydelsefulla verksamhet. Instituten har ett mycket stort värde ur många aspekter, från de kulturella och historiska till de forskningsmässiga”, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

**I pressmeddelandet **säger hon också att det ”har aldrig aldrig varit fråga om att regeringen skulle vilja riskera institutens framtid.”

– Regeringens tanke var ju att titta på om det var möjligt att hitta någon annan form av finansiering, säger hon till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter att neddragningen väckt hård kritik, inte minst från den akademiska världen, har institutens framtid snabbutretts på utbildningsdepartementet.

  Utredningen visar att det är svårt att hitta alternativ finansiering till instituten, som i dag är helt beroende av statlig stöd. Frågan kompliceras av att det bland annat handlar om kulturklassade fastigheter som donerats till svenska staten; det skulle sannolikt bli både besvärligt och kostsamt för staten att dra sig ur instituten.

  Enligt uppgift till SvDkom besparingsförslaget från tjänstemän vid finansdepartementets budgetavdelning, som i flera år velat stryka stödet till Medelhavsinstituten. När Helene Hellmark Knutsson tillträtt som ansvarig minister gav hon klartecken till besparingen.

  – Jag vill egentligen inte kommentera den interna budgetprocessen, säger Helene Hellmark Knutsson.

  I söndagens SvD sa utrikesminister Margot Wallström (S) att det är ”helt fel” att dra in stödet till instituten.

  – Därför att de för en liten penning gör en otroligt viktig gärning. De här instituten håller på med det som inte går att mäta alltid, men som är en otroligt viktig kulturgärning.

  På måndagen skickade Helene Hellmark Knutsson ut pressmeddelandet där hon meddelar att instituten kan räkna med fortsatt statligt stöd.

  Annons
  Annons
  X

  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X