Medelhavsdiet kan bli kulturarv

Medelhavsdieten kan komma att inkluderas på Unescos lista över det immateriella kulturarvet. Beslutet fattas först i november, men redan nu firar Italiens jordbruksminister Giancarlo Galan som om beskedet varit positivt.

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
ZETA
Foto: ZETA
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
TASTELINE
Foto: TASTELINE
TASTELINE
Foto: TASTELINE
JOHAN LINDSKOG
Foto: JOHAN LINDSKOG
JOHAN LINDSKOG
Foto: JOHAN LINDSKOG
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
Foto: COLOURBOX

– Det här är en stor succé för vårt land, våra mattraditioner och vår kultur, säger han, enligt The Guardian.

År 2003 instiftade FN-organet en konvention för värn av det immateriella kulturarvet. Muntlig tradition, sociala seder och traditionellt hantverk - sådan som normalt sett inte finns med på världsarvslistan - får plats här.

Medelhavsdieten, som baseras på färska grönsaker och frukter, grillad fisk och olivolja, har lång tradition bakåt i tiden och anses allmänt vara bra för hälsan. Om några månader beslutar Unesco om medelhavsmaten får ta plats på kulturarvslistan vid sidan om den argentinska tangon, jägarfolket ba'akas polyfoniska sång och kroatisk spetstillverkning.

Receptförslag

Foto: KATJA KRISTOFERSON
Annons
Annons
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
ZETA
Foto: ZETA

Tomas underbara bruschetta

Hemligheten bakom den här magiskt goda bruschettan är förmodligen det oemotståndliga olivoljesmöret.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Italiensk paj med salami

Med färdiggrillad paprika och marinerade kronärtskockshjärtan i fyllningen samt en härlig.
Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Carpaccio på pilgrimsmussla

Med avokado och mangosallad. Receptet kan varieras med tonfisk och lax.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Kikis grillade grönsaker

I Grekland brukar man steka grönsakerna i stekpanna, men Kiki tycker att resultatet blir bättre i ugn.
Till receptet

Foto: ZETA
Annons
Annons
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
TASTELINE
Foto: TASTELINE
TASTELINE
Foto: TASTELINE

Rödbetor med Fetaost

Recept signerade Marcus Aujalay och Fernando Di Luca hämtade ur foldern ”Medelhavets klassiska smaker”.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Stavros ugnsbakade lammstek

Riktigt god och enkel stek med lika enkel sås till – som det blir lite av, men den är naggande god.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Bruschetta

Enkelt och gott.
Till receptet

Grekisk sallad

Servera med olivolja, balsamvinäger eller pressad citron och ett gott bröd.
Till receptet

Foto: TASTELINE
Annons
Annons
JOHAN LINDSKOG
Foto: JOHAN LINDSKOG
JOHAN LINDSKOG
Foto: JOHAN LINDSKOG
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD

Fruktsallad och yoghurt

Så enkelt och så gott. Välj frukt och mängd honung utifrån tycke och smak.
Till receptet

Tsatsiki

Greksik Yoghurtsallad.
Till receptet

Foto: JOHAN LINDSKOG

Zucchiniplättar

Servera med en klick svalkande fast yoghurt smaksatt med vitlök eller mynta eller tzatziki.

Tips 2 Grädda plättarna i våffeljärn.

Vin: Albet i Noya Petit Albet Brut, 79:-, Cava, Spanien, 94217.

Till receptet

Foto: JOHAN LINDSKOG

Patiha – melon- och fårostsallad

Fräscht och enkelt till buffén.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Mjuk fetaost

Snabbt och gott tilltugg. Måste serveras genast.
Till receptet

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons