Medelhavets nya heta matdestination

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty

Mindre än Öland, men med ett kök som täcker in flera världsdelar. SvD Mat & Resor begav sig ut längs gastrovägarna på Malta för att träffa mathantverkare och stjärnkrögare.

Under strecket
Publicerad
Huvudstaden Vallettas Grand  Harbour är Europas djupaste naturhamn och Maltas mest kända landmärke.

Huvudstaden Vallettas Grand Harbour är Europas djupaste naturhamn och Maltas mest kända landmärke.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
På Malta finns över 200 bi-odlare som tillverkar öns högt ansedda honung. Men antalet bisamhällen minskar.

På Malta finns över 200 bi-odlare som tillverkar öns högt ansedda honung. Men antalet bisamhällen minskar.

Foto: Alamy
En pärla längs gastrovägen. Bahia är en fine dining-bistro i lilla byn Lija.

En pärla längs gastrovägen. Bahia är en fine dining-bistro i lilla byn Lija.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Bakom en gammal bageriskylt på huvudgatan Republic Street gömmer sig Noni, en av Vallettas första stjärnkrogar.

Bakom en gammal bageriskylt på huvudgatan Republic Street gömmer sig Noni, en av Vallettas första stjärnkrogar.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Ostmakare Rickardu Sammit visar upp sin färskost Ġbejniet, som består av en blandning av får- och getmjölk.

Ostmakare Rickardu Sammit visar upp sin färskost Ġbejniet, som består av en blandning av får- och getmjölk.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Simtur med vy. Takpoolen på Cugó Gran Macina Grand Harbour har förnämlig utsikt över hamnen.

Simtur med vy. Takpoolen på Cugó Gran Macina Grand Harbour har förnämlig utsikt över hamnen.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
De nordafrikanska influenserna märks ständigt i maten. Här en bläckfisktagine med pärlcouscous.

De nordafrikanska influenserna märks ständigt i maten. Här en bläckfisktagine med pärlcouscous.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Mdina var ursprungligen Maltas huvudstad. Idag är den högt tronande staden ett populärt utflyktsmål.

Mdina var ursprungligen Maltas huvudstad. Idag är den högt tronande staden ett populärt utflyktsmål.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Utsikten matchar smakerna på Ion The Harbour som i sommar bjuder på gästspel av Alex Dilling från The Greenhouse i London.

Utsikten matchar smakerna på Ion The Harbour som i sommar bjuder på gästspel av Alex Dilling från The Greenhouse i London.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Nybliven stjärnkrögare. Andrew Borg på Ion The Harbour fick sin första Michelin-stjärna i våras.

Nybliven stjärnkrögare. Andrew Borg på Ion The Harbour fick sin första Michelin-stjärna i våras.

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty
Annons

Monty Python ställde den givna frågan för länge sedan: ”Vad har romarna någonsin gjort för oss?”. På Malta är svaret emellertid enkelt. Romarna introducerade alla grund­läggande ingredienser till öns gastronomi: vin, olivolja och honung. I flertalet arkeologiska utgrävningar av romerska platser har man funnit såväl olivolje­pressar som vinamforor och bikupor.

– Alla vet att Malta tillverkat honung sedan romartiden, till och med öns namn knyter an till honung, säger Arnold Grech, en djupt aktad biexpert som arbetat med bin i över 60 år och är en av Maltas 200 biodlare. Jag träffar honom vid hans bikupor i Mellieha, längst upp i norr, där han erbjuder guidade rundturer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons