Annons

Medelbetyg för årets kräftor

Under strecket
Publicerad

– Där är en turk, den röda är en Louisianakräfta och där borta ligger smålänningarna.
Robert Winberg från Melanders fisk låter blicken svepa över testbordet där 16 tallrikar med kräftor från olika försäljare har dukats upp. För experterna tar det inte många minuter att avgöra kräftans härkomst och kön. Vi tre amatörer suger och smackar och vet inte när det anonyma numret döljer en färsk småländsk signalkräfta. Kanske är det därför vi amatörer gav så lågt betyg till de små svenska färskingarna, medan testpanelens tre experter (Ulf Elmqvist från Lisa Elmqvist, Robert Winberg från Melanders fisk och Martin Nilsson, souschef på Sturehof) tyckte desto bättre om dem.

De två fiskhandlarna är på det hela taget mycket överens i sitt tyckande visar testresultatet. Till exempel gillar de inte alls ICA:s kinesiska jumbokräftor som vi mindre kräftkunniga tyckte mycket om.
Men vi är alla egentligen för tidigt ute för att bedöma huruvida årets svenska signalkräftor är bra eller inte. Om några veckor har de växt till sig och visar sitt rätta jag. Våren var kall och därför behöver kräftorna lite längre tid på sig att bli stora och matiga.

Annons
Annons
Annons