Annons

Medborgarlön istället för meningslösa jobb

Även inför nästa års val tyder allting på att huvudfrågan blir hur vi ska skapa jobb. Men varför ska vi skapa jobb? Det är hög tid att börja titta på alternativ till den misslyckade arbetslinjen, skriver Lennart Fernström, aktiv i medborgarlönsrörelsen och Basinkomst Stockholm.

Under strecket
Publicerad

De tre öarna Trossö, Kalvö och Lindö i den bohusländska skärgården är sammanlänkade av en sex kilometer lång välbyggd bilväg. Vägen, som byggdes genom AK-jobb på 1930-talet, har dock inte körts av en enda bil eftersom det aldrig blev någon bro eller bilfärja dit.

AK-jobben var sysselsättningsprogram utfärdade av statens arbetslöshetskommission. Tanken var att genom att få fler i arbete så skulle fler ha råd att konsumera så att mer kunde produceras, så att fler skulle få arbete så att fler skulle ha råd att konsumera. Och så vidare. Staten ville helt enkelt genom dessa konstruerade jobb stimulera fram en ekonomisk tillväxt. Att jobben i sig var meningslösa betydde mindre. Att få tid att leva var inte prioriterat. Det viktiga var att sysselsätta folk och att få hjulen att rulla.

Annons
Annons
Annons