Annons

Sverker Sjöstrand:Medborgarlön – kan det löna sig i längden?

Ökande inkomstskillnader, arbetsmarknadens robotisering och oron över vad jakten på tillväxt gör med miljön har väckt intresset för nya sätt att organisera ekonomin. Ett alternativ som har förts fram är basinkomst, en lösning vars långtgående konsekvenser dock är svåra att förutse.

Publicerad
I Finland pågår just nu ett experiment där 2 000 slump­mässigt utvalda invånare får 5 600 kronor i månaden utan krav på motprestation.
I Finland pågår just nu ett experiment där 2 000 slump­mässigt utvalda invånare får 5 600 kronor i månaden utan krav på motprestation. Foto: Staffan Löwstedt

När ekonomiprofessorn Philippe Van Parijs bjöds in till Sverige för att presentera ­boken ”Basic income: A radical proposal for a free society and a sane economy” (Harvard University Press) konstaterade han att intresset för basinkomst/medborgarlön blivit rekordstort under senare år. Med ett mer än tjugoårigt engagemang, både som aktivist och forskare, är Van Parijs närmast att betrakta som en nestor på området. Det är också mot den bakgrund som han och med­författaren Yannick Vanderborght, professor i statsvetenskap, har skrivit sin bok. I den redogör de både för bas­inkomst som idé, tecknar dess historia och lägger fram sina argument för dess införande. 

I Finland pågår just nu ett experiment där 2 000 slump­mässigt utvalda invånare får 5 600 kronor i månaden utan krav på motprestation.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

Yannick Vanderborght och Philippe Van Parijs.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons