Annons

”Medborgarna bör ha större inflytande”

Olle Wästberg.
Olle Wästberg. Foto: Karin Törnblom/TT

Mer öppenhet när det gäller lobbyism och politisk påverkan behövs i Sverige. Men ännu viktigare är att medborgare i allmänhet och partimedlemmar ges bättre möjligheter att göra sin röst hörd, skriver Olle Wästberg.

Under strecket
Publicerad

Den omfattande artikeln nyligen av SvD:s politiska reporter Annie Reuterskiöld – ”Så blev lobbyisters agenda Sabunis politik” – uppmärksammas fortfarande i nästan alla medier och har lett till debatt i centrala frågor.
Den grundläggande diskussionen om lobbyism är ingalunda ny. Antikorruptionsorganisationen Transparency International anklagar Sverige för närmast korrupta lobbyinslag och hävdar att vi är en av de mest slutna nationerna. Ordet ”lobbyism” har en negativ klang. En äldre undersökning, från 2008, som vi redovisade i Demokratiutredningen, visar att 56 procent av svenskarna var negativa till lobbyism. Det beror på att lobbyism tolkas som köp av politiskt inflytande.

Innan 1965, då det statliga partistödet infördes, var samtliga politiska partier helt beroende av externa bidrag. På en socialdemokratisk kongress gick LO-ordföranden fram och överlämnade en uppförstorad check. När jag själv som ungdomsförbundare på 60-talet fick kontakter i salig Folkpartiet träffade jag två heltidsanställda som arbetade med att få bidrag från företag. På ett partistyrelsesammanträde sa partiledaren Bertil Ohlin i en argumentation att ”så kan vi inte göra, det har vi inte råd med”. När Gunnar Helén 1969 skulle väljas till partiledare ställde han som villkor att partiet skulle sluta ta emot bidrag från företag.
Även numera händer det att politiska partier – främst Moderaterna – får företagsbidrag. Socialdemokraterna får fackligt ekonomiskt stöd – om än mindre än tidigare. Sedan 2018 är de politiska partierna skyldiga att redovisa sina intäkter till statliga Kammarkollegiet. I USA kan man gå in på nätet och se om en medborgare givit bidrag – ner till 3 dollar – och varifrån enskilda politiker och partier fått sina pengar. Den öppenheten borde vi införa i Sverige.

Annons
Annons
Annons