Annons
X
Annons
X

Superbud på svenska läkemedelsjätten Meda

Amerikanska läkemedelsbolaget Mylan har lagt ett bud om 84 miljarder kronor på svenska sektorkollegan Meda. Aktieuppköpserbjudandet på 165 kronor motsvarar en premie om cirka 92 procent sett från Medas senaste stängningskurs på 86 kronor. Storägaren Stena väntas ta hem miljarder på affären.

(uppdaterad)
Budet på Meda
Meda är ett svenskt läkemedelsbolag med huvudkontor i Solna.

Meda är ett svenskt läkemedelsbolag med huvudkontor i Solna. Foto: Pi Frisk

Styrelsen för det svenska läkemedelsbolaget Meda, som står bakom Treo och munvattnet SB12, rekommenderar aktieägarna att säga ja till amerikanska Mylans bud på aktieuppköp, enligt ett pressmeddelande.

Mylan bjuder 165 kronor kontant per aktie, vilket motsvarar en premie om cirka 92 procent jämfört med stängningskursen på onsdagen när Meda-aktien stängde på onsdagen på 86 kronor.

Mylan kommer att betala 80 procent av de aktier som köps kontant. För den resterande delen erbjuds aktier i Mylan enligt vissa villkor.

Annons
X

Budet, närmare tio miljarder dollar, cirka 84 miljarder svenska kronor, är ett av de största som lagts på ett svenskt bolag.

Affären är större än 50-miljardersbudet på King, bolaget bakom mobilspelet Candy Crush Saga, i slutet av förra året, som i sin tur var tre gånger större än kinesiska Geelys köp av Volvo PV. Inräknat Medas nettoskuld får Mylan betala nästan 84 miljarder kronor, skriver TT.

För Mylan är det bland annat stora, potentiella samordningsvinster som hägrar.

– De pratar ju om 350 miljoner dollar i synergier fram till 2018, säger Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank till TT.

USA-bolaget är även ute efter Medas traditionellt starka kassaflöde, enligt Unnerus.

Nordeas aktieanalytiker Mattias Eriksson säger till SvD Näringsliv att aktien, som efter onsdagsöppningen rusat med 70 procent till 147 kronor, bör stiga närmare budnivån runt 160 kronor.

– Det är ett väldigt generöst bud. Samtidigt är 20 procent av budet är villkorat hur Mylans aktiekurs utvecklas, så det kommer att påverka Medas aktiekurs, säger han.

Tidigare har Meda sagt nej till Mylans frierier. I april 2014 avvisades bud från den amerikanska läkemedelsjätten. Då hävdade vd:n Jorg-Thomas Dierk att Meda absolut inte ville köpas upp av konkurrenten, utan snarare själva siktade på att expandera.

– Antingen äter du eller blir äten. Jag tycker att det är ganska logiskt att vi fördrar att äta och inte ätas, kommenterade han då det negativa beskedet till Mylan.

Om affären blir verklighet kommer Medas största ägare Stena Sessan att ta hem cirka 12,5 miljarder, räknat utifrån sitt innehav på 76 miljoner aktier, enligt Holdings.

Även den italienska läkemedelsvetaren Luigi Rovatis familjesfär (genom bolaget Fidim) kan med sina 33 miljoner aktier räkna med ett miljardregn på totalt 5,4 miljarder kronor.

Andra investerare är Swedbank Roburs vars innehav på 15 miljoner aktier ger sammanlagt 2,5 miljarder kronor.

Av pressmeddelandet framgår det att att Stena och familjen Rovati "på vissa villkor" har accepterat budet.

Storägarna Stena och Rovati, har även separata avtal med budgivaren i vilka de åtar sig att inte sälja aktier i Mylan till tredje part under viss tid.

Acceptperioden för erbjudandet beräknas löpa från och med den 20 maj 2016 och till och med den 29 juli 2016.

Även om Treo och SB12 är kända varumärken så hör de inte till Medas storsäljare. De mest sålda läkemedlen i bolagets produktportfölj är Dymista, en nässprej mot allergisk rinit, Dona mot artros och det antiseptiska medlet Betadine.

Medas affär ser alltså ut att gå samma väg som Astra, som 1999 gick samman med brittiska Zeneca, och Pharmacia som 2003 köptes upp av amerikanska Pfizer. Men Meda är en helt annan typ av läkemedelsbolag. Bolaget bedriver ingen egen utveckling i tidiga forskningsfaser, utan köper i stället rättigheter från andra företag. Och av personalstyrkan på drygt 5 000 personer jobbar nästan två tredjedelar med marknadsföring och försäljning.

Annons
Annons
X

Meda är ett svenskt läkemedelsbolag med huvudkontor i Solna.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X