Annons
X
Annons
X

”SD har inte läst vår rapport”

Enligt SD:s uppmärksammade affischkampanj är tiggeriet på Sveriges gator ”organiserat.” Partiet hämtar stöd för sitt påstående i en rapport från länsstyrelsen, som i sin tur menar att SD helt har missuppfattat rapporten.

Sverigedemokraternas reklam mot tiggeri.
Sverigedemokraternas reklam mot tiggeri. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

I en artikel i Dagens Media svarade Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg för SD och ansvarig för partiets kritiserade EU-kampanj, på frågor om organiserat tiggeri och vad de baserar åsikten på. ”Länsstyrelsen har också presenterat en rapport den 8 maj där de visar på människohandel och tiggeri. Det är organiserat, det är vad vi utgår ifrån”, sade han bland annat.

Det är länsstyrelsen i Stockholm som har gjort rapporten ”Utsatta EU-medborgare i Sverige” – en nationell kartläggning av en situation där tecken visar på ”allt fler tecken på att utländska EU-medborgare i Sverige löper förhöjd risk att utsättas för exploatering”.

**Efter enkäter **och djupintervjuer med bland annat polismyndigheter, kommuner och frivilligorganisationer visar resultatet, som presenteras i rapporten, att ett visst antal människor kan ha utnyttjats för någon typ av exploateringsform, exempelvis tiggeri.

Annons
X

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen Stockholm, anser däremot att SD har missuppfattat rapporten.

– De kan inte ha läst rapporten, den visar tydligt att det inte går att generalisera, säger han och menar att det är svårt att identifiera dem som utsatts för människohandel, och att det är en komplex fråga.

Han undrar vad SD menar med ”organiserat” tiggeri. Enligt Cederlöf behöver det inte vara kriminellt, tiggeri är också organiserat när en familj tillsammans planerar att resa till ett annat land för att försörja sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar om social utsatthet. Fattigdom.

  SD:s informationssekreterare, Henrik Gustafsson, berättar om det tiggeri som partiet vill stoppa.

  – I första hand är det ett förbud av tiggeri för utländska medborgare vi förordar, där vi menar att Sverige inte kan hjälpa alla människor som runt om i världen har det svårt. Detta är ett ansvar som varje enskilt land har för sina medborgare. Detsamma gäller för Sverige, varför vi menar att svenska tiggare ska få den självklara hjälp de behöver. Detta för att på sikt råda bot på det generella tiggeriet.

  Gällande kritiken om kampanjen som ”rasistisk”, säger Gustafsson:

  – Oavsett budskap vi väljer att kommunicera finns det de som säger att det antingen är rasistiskt eller att vi som parti är rasistiskt. De som hävdar det hade hävdat precis samma sak om vi gjort en annons med busiga katter på.

  Michael Anefur, regeringens hemlöshetssamordnare och kandidat för KD till Europarlamentet, tycker illa om SD:s kampanj.

  – De vill förbjuda tiggeri och det håller jag inte med om överhuvudtaget. Det är lika dumt som att förbjuda fattigdom. Därför är kampanjen osmaklig. Man försöker få röster på de mest utsatta i samhället, säger han.

  Att tiggeri är organiserat menar han är självklart, men syftar då precis som länsstyrelsen på hur människor tillsammans organiserar sig för att ta sig exempelvis till Sverige.

  – Och det är inte brottsligt, säger han.

  Gällande länsstyrelsens rapport är Anefur dock skeptisk. Svaren som säger att personer ”kan ha utnyttjats” för exempelvis tiggeri är inget han känner igen. Efter hans eget arbete och kontakt med personer som kommer i kontakt med tiggare, menar han att det inte finns något belägg för att tiggeriet på gatorna är organiserat.

  – Jag tycker att det är en direkt oseriös rapport att gå ut med. Jag ser inget vetenskapligt i detta. Man vet inte vem som har svarat eller hur många gånger. Jag förstår syftet, men man ska vara försiktigt med att dra en slutsats, säger Anefur.

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas reklam mot tiggeri.

  Foto: ANDERS WIKLUND/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X