Annons

Tove Lifvendahl:Medan Morgan Johansson twittrar

Ansvariga.
Ansvariga. Foto: Pontus Orre/TT

Myndigheterna behöver kunna göra mer än att agera bakbunden värd för otrygg ungdomsgård, och det är justitieministern som måste se till att de har rätt verktyg.

Under strecket
Publicerad

I veckan rapporterade Kvällsposten om operation Rimfrost som startade i november förra året i region Syd. Polisen har identifierat 80 barn mellan 8 och 14 år som sysslat med rån. Alla är, givetvis, upprörda över sakernas tillstånd. Det är oacceptabelt, fruktansvärt, tragiskt och skrämmande. Men frågorna som måste ställas bortom den sunda förfäran är både varför vi hamnade fel, och hur vi kan förändra situationen till det bättre. Rikspolischefen har varnat för att det tar många år att bara bryta utvecklingen, vilket säger oss att problemen är djupa och de kriminella strukturerna väletablerade.

Efter söndagskrönikan ”Säkerhetskedjan håller inte” (23/8) skrev Thord Jansson, ST:s fackordförande på SiS (Statens institutionsstyrelse), en substantiell kommentar som vi publicerade i veckan på SvD.se. Den har gått ganska obemärkt förbi, fastän den i själva verket borde rendera stora svarta nyhetsrubriker.

Annons
Annons
Annons