Med växande vrede

THOMAS HAMMARBERG Förintelsen väckte en vrede som blev en stark drivkraft, och som först uttrycktes i kampen mot apartheid. Känslan har inte tonats ned under alla år han arbetat för mänskliga rättigheter. – Många antar att man avtrubbas med tiden. Så har jag inte upplevt det. Tvärtom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den här historien börjar i den lilla byn Harmånger söder om Sundsvall. Där bodde Leonard, som drack, som levde i utkanten, och som alla var rädda för, och där bodde Thomas Hammarberg, den väluppfostrade sonen till landsortsläkaren – och en dag möts de, i skogen:

–Jag var ute och skidade, följde ett spår och kom plötsligt till en glänta där en rasande person yxade ner den ena granen efter den andra. Det var Leonard. Jag blev rädd och tänkte vända. Men han hade sett mig och vinkade åt mig att komma närmare. Med ens mindes jag att jag hade en apelsin i ryggsäcken, och tog fram och bjöd. Han skalade den, tog halva och lämnade tillbaka resten. Sedan satte vi oss på en nedhuggen trädstam, åt klyftorna under tystnad.

Annons
Annons
Annons