Med smak för persika

Optimala celler Civilingenjör i den goda smakens tjänst. Ljiljana Krickic har näsa för vad som ligger i tiden. Som senior flavourist är hon en av huvudpersonerna bakom vårens nya persikosmakande vodka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ljiljana Krickic, flavourist på Absolut Vodka berättar om sin skapelse Absolut Apeach.
Foto: Jurek Holzer
Drinken fyller gommen med söt persikofrukt, värme och sommar. Eftersmaken dröjer kvar länge i munnen. Till min hjälp har jag 20 miljoner luktceller och 10 000 smakceller, ordnade i grupper som brukar kallas smaklökar. Informationen från cellerna skickas sedan vidare till hjärnan som tolkar sinnesintrycken.
En flavourist har tränat upp sina sinnesceller optimalt.
Ljiljana Krickic är civilingenjören som halkade in på en sinnlig yrkesbana av en slump. En anställning på Tobaksbolaget ledde in på aromer. Under ett och ett halvt år tränade Ljiljana upp sin förmåga att uppleva smaker och lukter. Hon övade sig också på att beskriva sina upplevelser, samt att skapa smak- och doftreferenser.

Nu arbetar hon som flavourist på Absolut vodka där även intuition för vad som ligger i tiden är en viktig kunskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons