Annons

Med smak av skärgården

I år kan det vara svårare att göra utflykter till skärgården än vad det brukar vara. Men med Öarnas mat kan vi ändå besöka krogar och bagerier i Stockholms skärgård och smaka på deras mat hemma i vårt eget kök.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Caprisallad med jordgubbar

4 portioner som förrätt

4 buffelmozzarella à 125 g

16 cocktailtomater

16 färska jordgubbar

16 basilikablad

Dressing

1/2 dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

En nypa chiliflakes

1. Blanda olja och vinäger till dressingen. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.

2. Torka av osten. Halvera tomater och jordgubbar och fördela dem på fyra tallrikar. Lägg på osten. Ringla över dressingen och garnera med basilikablad

Recept: Bistro Sågen, Svartsö

Annons
Annons

2 / 5

Ålöröra med varmrökt lax och kapris

4 portioner

300 g varmrökt lax eller regnbåge

1/2 kruka dill

5 cm purjolök

2 msk kapris

1 tsk citronpeppar

Majonnäs

2 äggulor

2 tsk fransk senap

1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger

1/4 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 krm strösocker

2 dl neutral rapsolja

Till servering

4 skivor rågbröd

Krispsallad

Cocktailtomater

Ärtskott

Citron

Rödlök, tunnskivad

Gräslök, hackad

1. Majonnäs: Lägg äggulor, senap, vinäger, salt, peppar och socker i en skål. Vispa samman med elvisp eller kör med stavmixer. Tillsätt oljan långsamt, droppe för droppe till att börja med.

2. Finfördela laxen och ta bort eventuella ben. Hacka dill och purjolök. Blanda med lax, kapris och citronpeppar. Blanda i majonnäs till önskad konsistens.

3. Lägg sköljda och torra salladsblad på brödet och placera en rejäl klick röra ovanpå. Garnera med tomathalvor, ärtskott, citronklyfta, rödlök och gräslök.

Recept: Båtshaket, Ålö

Annons
Annons

3 / 5

Ribs med grillad majs och tomatsalsa

Förkoka köttet så att det blir riktigt mört och marinera det sedan minst 2 timmar eller gärna över natten. Marinaden kräver ett rejält kryddförråd men ger rejäl utdelning i smak.

4 portioner

1 1/2 kg kamben

2 majskolvar

Smör och salt

Marinad

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven

1 dl chilisås

1 dl farinsocker

1 dl vatten

1/4 dl worcestershiresås

2 msk honung

1 msk konc oxfond

1 msk liquid smoke

1 msk dijonsenap

3/4 msk paprikapulver

2 tsk senapspulver

2 tsk lökpulver

1 tsk chilipulver

1 tsk salt

1/2 tsk oregano

1 krm malen svartpeppar

1 krm malen vitpeppar

1 krm cayennepeppar

1 krm malen kanel

Tomatsalsa

400 g krossade tomater

1/2 grön paprika, tärnad

1 jalapeño, hackad

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk strösocker

1 tsk sambal oelek

Salt och svartpeppar

Till servering

Pommes frites

Coleslaw

Bearnaisesås

1. Koka kambenen i lättsaltat vatten i 1–1 1/2 timme tills köttet lätt lossnar från benet.

2. Koka upp ingredienserna till marinaden i en kastrull och koka ca 15 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Låt marinaden kallna. Fördela den på köttet och marinera köttet minst 2 timmar eller över natten om det passar bättre.

3. Tomatsalsa: Låt tomaterna rinna av lite i en sil. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Grilla majsen 10–15 minuter. Pensla med smör och krydda med salt.

5. Grilla kambenen ca 7 minuter på varje sida. Passa dem noga så att de inte blir för mörka. Servera ribsen med grillad majs, tomatsalsa, pommes frites, coleslaw och bearnaisesås.

Recept: Bistro Sågen, Svartsö

Annons
Annons

4 / 5

Demonterad Key lime pie

4 portioner

10 digestivekex

50 g smör

200 g söt kondenserad mjölk

2 äggulor

1/2 dl färskpressad limejuice

1/2 tsk vaniljsocker

Till servering

1 lime

2 dl vispgrädde

3 dl sommarbär

Färsk mynta

1. Mixa kexen fint i en matberedare eller mixer. Smält smöret och blanda med kexsmulet.

2. Vispa ihop kondenserad mjölk, äggulor, limejuice och vaniljsocker till en fluffig smet.

3. Skär av limeskalet med kniv och skär ut hinnfria limeklyftor. Vispa grädden.

4. Varva kexsmulor, limekräm, limeklyftor och bär på tallrikar eller i glas. Spritsa eller klicka på grädden och garnera med mynta.

Recept: Lidö värdshus, Lidö

Annons
Annons

5 / 5

Bakgårdens fröbröd

Ett glutenfritt fröknäcke. Servera med en bit ost, en god röra eller bara som de är.

Ca 50 bitar

1 1/2 dl pumpafrö

3 dl vatten

2 dl sesamfrö

1 dl linfrö

4 dl majsmjöl

1 dl rapsolja

1/2 msk salt

Flingsalt

Ev solrosfrön eller andra valfria frön att toppa med

1. Mixa pumpafröna lätt så att de blir lite mindre men det ändå återstår bitar. Koka upp vattnet. Blanda ner pumpafrö, sesamfrö, linfrö, majsmjöl, rapsolja och salt till en smet.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Fördela smeten på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck eller kavla ut smeten till ett tunt lager. Strö över flingsalt och eventuellt extra frön.

4. Grädda i ugnen i 30–40 minuter. Bryt i lagom stora bitar när brödet har svalnat.

Recept: Utö bakgård, Utö

Recepten är hämtade ur ”Öarnas mat – skärgårdsutflykter till krog, gård och brygga” av Annika Edestrand och Lasse Burell. Bokförlaget Max Ström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons