X
Annons
X

Med smak av Jämtland

Sveriges näst största landskap bjuder på både fjäll och skogar. Så när vi inspireras av Jämtlands råvaror blir det förstås recept på både ren och älg.

- - -

Vackra fjällvidder, djupa skogar, friska sjöar eller en gul förpackning med messmör - det är bilden av Jämtland för många.
Jämtlänningar är patrioter, även när det gäller maten. Stoltheten över råvarorna och de traditionella tillagningsmetoderna gör Jämtland till både ett härligt kulinariskt besöksmål och en inspirationskälla för vardagens och festens måltider.
Landskapet är det näst största i Sverige, variationen är stor. Norge i väster har bidragit med många smakmässiga influenser. I fjällandskapets karga natur är jakt och fiske en stor del av kulturen och ger specialiteter som röding och fjällripa.
I östra delen är marken bördigare. Korn, rotfrukter och potatis odlas längs vattendragen men mest i liten skala.
I de många fäbodarna har det sen urminnes tider ystats ost och kärnats smör. Detta är det traditionella sättet att konservera mjölk. Än i dag finns det många ostar med smak av Jämtland och de placeras lämpligast på ett nybakt tunnbröd.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X