Annons
Ledare

Linda Nordlund:Med skam och heder i kroppen

Amineh Kakabaveh från föreningen Varken Hora eller Kuvad vid presentation av rapporten Tolvhundra i förra veckan.
Amineh Kakabaveh från föreningen Varken Hora eller Kuvad vid presentation av rapporten Tolvhundra i förra veckan. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Att hela 11,3 procent av 1 200 tillfrågade ungdomar mellan 12 och 18 år i Göteborgs förorter sympatiserar med extremister som IS är en varningsklocka. Det kan knappast bortförklaras med ungdomlig upprorsvilja. I rapporten Tolvhundra, som genomfördes av föreningen Varken Hora eller Kuvad (VHEK) i samarbete med forskare, framträder bilden av unga som växer upp i enklaver där släkt och samfund trätt in i samhällets ställe.

Mellan ytterstad och innerstad skiljer mer än inkomstdeciler. En spårvagnsresa från centrum har flickors rättigheter stannat ett halvsekel tillbaka i tiden. I undersökningen uppger 78,4 procent av flickorna att deras föräldrar kontrollerar dem mycket hårt. Bland pojkarna är det bara 16,9 procent som är lika hårt hållna. Hälften av flickorna får inte gå på skolfester eller besöka fritidsgården, och aldrig eller sällan följa med på en klassresa med övernattning. En tredjedel får inte delta i sexualundervisning eller göra praktik ute på en arbetsplats.

Annons
Annons
Annons