Annons
X
Annons
X

Med Selma försvinner också Åhs

(uppdaterad)

Nu var det slut med det roliga. Tillsammans med Selma, eller doktor Lagerlöf som vi nog föredrar att säga, försvinner också hennes kusk Johan Åhs ur penningväsendet. Det är han som håller i piskan, på kuskbocken på trillan med tvåspann som en höstdag 1919 transporterar författaren till Östra Ämterviks kyrkogård där hon ska växla några ord med sin döde far, löjtnanten, som sen länge vilar i sin grav.

Det är löjtnantens födelsedag, den 17 augusti, en dag som fortfarande firas. Jag menar inte ”fortfarande 1919”, utan fortfarande i denna dag. Så beter vi oss i Fryksdalen.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fotot som sedelkonstnären har utgått från togs av en Henning Berggren från Karlstad. Trillan passerar just gården Där Fram i Södra Ås, där stod han i trädgården, och slet fram kameran när han såg författarens ekipage komma rullande. Hon har för övrigt själv skildrat dagen och färden i en ”Efterskrift” i memoaren ”Mårbacka”. På sedeln är bilden spegelvänd. Vem som sitter bredvid Åhs på kuskbocken är obekant.

  Annons
  X

  Johan Åhs var alltså kusk på Mårbacka. Jag tror att han dessförinnan var anställd på Gårdsjö herrgård där Selma, eller doktor Lagerlöf, hade morssläkt. Körvägen mellan Mårbacka och Gårdssjö strök kring husknuten på det torp, fastighetsbeteckning Högbergssätter 1:22, som mina föräldrar köpte en sommardag när jag var sju år och där jag har haft mina somrar sen dess. I det torpet bodde på sin tid Johan Åhs.

  Förbi nu snart, alla tillfällen att råka få upp en tjugokronorssedel och som av en händelse nämna detta faktum för en gapande omvärld.

  Johan Åhs hade en son, Erik, som just 1919 anställdes på Mårbacka som mjölkkörare, men 1923 blev han bilburen, i och med att doktor Lagerlöf inköpte en lastbil. På den kördes mjölken därefter till Sunne, och vad som nu kördes åt andra hållet, superfosfat, utländska upplagor. Samma höst blev han i stället hennes privatchaufför. Då köpte hon bygdens första personbil, i Malmö, dit Erik Åhs drog iväg och även genomgick ”bilskola” innan han styrde åket norrut mot Värmland.

  Nya tider på Mårbacka. Och snart har Johan Åhs för sista gången i penningväsendet passerat Där Fram, där Berggren fumlar med kameran, och nått löjtnantens grav, där även dottern vilar. I frid, tror vi.

  Lars Andersson är författare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X