Med säker slagruta för vardagens kuslighet

Under strecket
Publicerad
Annons

STEFAN LINDBERG
Min terapi
324 s. albert Bonniers förlag. CA 132:-

I en av novellerna i debutsamlingen ”Tusen nålar” (1999) berättar Stefan Lindberg om en liten italiensk pojke, som fallit ner i en gammal brunn och som långsamt hungrar ihjäl därnere i mörkret. Utanför tragedin, långt borta i ett nordligt hörn, sliter två svenska killar för att komma med i Busters rekordtidning. De ska gräva högsta möjliga antal tunnlar i en sandhög med bara händerna. Den italienska olyckan är autentisk, den lilla pojkens kamp följdes av hela landet och ledde till rasande kritik av byns borgmästare, som inte täppt till de över hundra år gamla brunnarna.
Lindberg återger de dubbla världarna med en närmast outhärdlig inlevelse, en pendling mellan det hysteriska tonläget i Italien och den lunkande svenska vardagen med sommar och spagetti och köttfärssås för de två rekordgrävande grabbarna. Växlingen mellan hetta och förtvivlan och motsatsen, sommarens sorglösa lekar, skrapar mot näthinnan.
På samma sätt rör sig två
fält mot varandra i Stefan Lindbergs första roman Min terapi. Den vanliga världen, ett lugnt villakvarter, är förfluten tid för huvudpersonen Ivar. Nutiden betyder ett sjukhem, dit Ivar kommit på oklara grunder. Med terapeuten Lenas hjälp ska han reda ut sitt trassliga liv. Det visar sig handla om några månader i en hyrd villa, en tid som ostlastare och sambo till Ida, som nu är märkligt försvunnen. Liksom den lille italienske pojken, som dinglade i en växande kyla i brunnen, hänger Ivar i en tåt, medan mörkret tätnar och frågorna skruvas upp till outhärdlighet. Vad har hänt med granngemenskapen, akvariepysslet, promenaderna, samtalen över tekopparna, kantarellerna i granskogen?

Annons
Annons
Annons