Annons

Fredrik Sjöberg:Med sådana vänner behöver klimatfrågan inga fiender

Är det redan för sent att rädda bina? Många verkar vilja tro det. Men hoten går ganska lätt att möta, förutsatt att viljan finns, menar Fredrik Sjöberg.
Är det redan för sent att rädda bina? Många verkar vilja tro det. Men hoten går ganska lätt att möta, förutsatt att viljan finns, menar Fredrik Sjöberg. Foto: Paul Kleiven/TT, Veronica Kindblad/TT

Klimatdebatten har blivit alltför känslostyrd och religiöst fördömande. Samtalet upphör när alla som synar källorna kallas klimatförnekare, skriver Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sakfrågan först: jag anser att vi i Sverige bör fasa ut alla fossila bränslen, och det av två skäl. För det första kan växthusgaserna från all sådan förbränning vara den dominerande faktorn bakom uppvärmningen av klimatet. Personligen tvivlar jag på det, men det kan vara så. Dessutom skulle, för det andra, ett sådant beslut i någon ringa mån underminera statsfinanserna i Saudiarabien och andra diktaturer vilkas maktspel, med påföljande risker för krig, oroar mig mer än alla klimatlarm. De senare är, som vi snart ska se, sällan tillförlitliga. 

Men innan jag glömmer det, en sak som hände häromåret, när människor började hejda mig på gatan för att fråga om den pågående katastrofen. Utrotningen. Vad är det som händer? Att jag har sysslat en del med insekter är numera väl känt, och därför låg det nära till hands att inleda samtal med just mig om detta: ”Insekternas Harmagedon”. Jodå, även jag hade läst löpsedlarna – om att bin och andra insekter höll på att försvinna, dö ut, men jag hade inte brytt mig. Miljödebatten intresserar mig inte längre. Den är alldeles för känslomässig.

Annons
Annons
Annons