Med sådana fiender blir man nyfiken

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad har hon egentligen gjort de senaste tio åren?
Göran Skytte är företagare och författare.
Kolumn | Mona Sahlin
Den 16 oktober 1995 höll Mona Sahlin sitt tal, ensam på podiet, klädd i vitt, där hon förklarade att hon avsåg att ta en ”time out”. Därefter undvek hon alla intervjuer, reste i stället till Malmö för att medverka i en entimmes direktsänd intervju i programmet ”Skytte”, där hon för övrigt meddelade att hon beslutat att ej längre kandidera som partiordförande.
Programmet sågs av sammanlagt 3,4 miljoner tittare. Mona Sahlin kommenterade för sin del intervjun i sin bok Med mina ord (1996): ”tuff, men saklig och sjyst”.
Nu efter så många år kan jag säga vad jag själv kände då. Jag kände beundran, respekt, också ömhet. Under en timmes pressande intervju i en extremt utsatt livssituation för hon sig med värdighet, ödmjukhet, och är på en gång rak och eftertänksam. Strider som en tigrinna (hennes egna ord) för sin heder, men är inte påstridig och gapig utan lågmäld och resonerande. Tar ansvar
för sina gärningar, men har också modet att inte torka på sig allt som läggs henne till last. Förnedrar sig inte genom att - som många andra senare - göra en så kallad pudel. Vid ett tillfälle, 46 minuter in i programmet, kommer tårarna, men också detta behandlar hon med, ja, värdighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons