Annons

Med rätt stöd skulle fler kunna generationsväxla

Det är hög tid att förbereda generationsväxlingen. I Norrköping har vi redan inlett en stor satsning. Men vi skulle kunna göra mycket mer om vi fick draghjälp av ett statligt engagemang, skriver Lars Stjernkvist (S) tillsammans med fler kommunpolitiker i Norrköping.

Publicerad

Arbetsförmedlingen har länge gjort det. Statsministern gjorde det nyligen i Agenda. Nästan alla prognosmakare säger samma sak. Om vi inte nu förbereder oss för framtidens rekryteringsbehov så riskerar vi få både hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist. Ja, trots hög arbetslöshet och ekonomiska problem så är det svårt hitta personer med relevant kompetens inom vissa områden redan i dag.

Enbart på grund av pensionsavgångar behöver välfärdssektorn rekrytera i storleksordningen 400 000 personer fram till 2019. Dessutom måste vi rimligen tro och hoppas att det privata näringslivet kommer att behöva ersätta de som går i pension, och förhoppningsvis även rekrytera för att expandera. Alltså är det fullt logiskt att Arbetsförmedlingen, statsministern och andra landar i samma slutsats; det är hög tid att förbereda framtida generationsväxling.

Annons
Annons
Annons