X
Annons
X

Med passion för juridik

från fall till fall Justitiekansler Göran Lambertz drog igång en intensiv debatt om den svenska ordningsmakten genom att säga att det finns poliser som ljuger. Han åtalar Expressen. Han beslöt att frågan om en sexköpande domare i HD inte skulle prövas i domstolen. Han lägger ned en brottsutredning om man får kalla judar för "bröder till grisar". Och nu överväger han att utreda poliser som misstänks ha ljugit efter Göteborgskravallerna.

Göran Lambertz är på flera sätt en ovanlig justitiekansler.
Det märks när hans namn och gärning som en av landets främsta juridiska ämbetsmän kommer på tal i bekantskapskretsen; det finns uppfattningar om denne man. Om vad han sagt och gjort. En JK brukar inte väcka sådana reaktioner.
Sverige har knappast haft någon på hans post som valt offentligheten i så hög grad som Göran Lambertz. Han tycks gilla att finnas i medieljuset. Har vi i honom en stridbar jurist som i sin maktposition som statens väktare, JK, också vill tänja gränser och rumstera om i rättssamhället?
Själv förnekar han detta.

– Jag är solidarisk med lagstiftaren, den tanken spinner alltid i mitt huvud. Om jag har en passion för juridiken så är det för den del som handlar om att samhället ska fungera bra.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X