Nicklas Berild Lundblad:Med pandemin fick vi åter byns sociala tryck

Den ursprungliga ankharen publicerades i en tysk skämttidskrift, som ett svar på frågan om vilka två djur som är mest lika varandra.
Den ursprungliga ankharen publicerades i en tysk skämttidskrift, som ett svar på frågan om vilka två djur som är mest lika varandra. Foto: Fliegende Blätter/Album

Plötsligt framstår den individuella friheten som oansvarig och vi uppmanar varandra på sociala medier att inte gå på fest, inte resa till fjällen och att tvätta händerna. Vi faller tillbaka i byns blick, där alla ser alla och alla har rätt att döma alla andra.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nu när det första pandemiåret är till ända kan det vara läge att ta ett steg tillbaka och undersöka hur det påverkat oss och vårt sätt att se på världen. Det kanske inte i första hand handlar om vad vi lärt oss, så mycket som vilka andra skiftningar i världen som framträder tydligare mot bakgrund av pandemin. Det handlar om en sorts aspektseende, som med den gamla damen som också kan ses som en ung flicka med bortvänt huvud, eller den välkända ankharen som vi kan välja att se som antingen anka eller hare. Pandemin har avslöjat aspekter av samhället och samtiden som vi kanske inte såg lika tydligt tidigare, eller valde att inte lägga märke till lika ofta.

Annons
Annons
Annons