Annons
X
Annons
X

Med och utan tangentbord

Kulturkrock. Ska man i ett ord sammanfatta teatern som under veckan utspelats i Stockholms tingsrätt kan inget annat bli aktuellt.

Dag 5.

På ena sidan en välklädd kvartett som kan processen, lagen, som sina egna kavajfickor. På andra sidan en trio unga män med jeans, gympadojor, och mörka hackerringar runt ögonen. De kan nätverken, de kan koden. Parterna lever i olika världar. Och den fjärde åtalade, affärsmannen Carl Lundström, lever i en tredje.

Under större delen av rättegången sitter de åtalade tryggt förskansade bakom sina datorer, uppkopplade till internet. Men tvingade till förhör i vittnesbordets ensamhet ser de ynkliga ut. Målsägandeadvokaterna blänger överlägset på dem med tunga ögonlock och avfyrar välavvägda angrepp.

Annons
X

De åtalade duckar, glider undan, har svårt att minnas. De söker svar hos varandra, blir tillrättavisade. De är lugna men osäkra på protokollet. Ska de behöva svara på frågor om politisk hållning? De föreslår att åklagaren googlar i stället för att ställa frågor.

Medan målsägandeadvokaterna aggressivt vevar på söker åklagaren förtroende genom att smyga in på piraternas planhalva.

–När träffades ni för första gången IRL? frågar han Peter Sunde under fredagens förhör.

”IRL” är ingen juridisk term, det är nätslang för ”in real life”, ett möte som inte sker genom utbyte av ettor och nollor, utan i kött och blod.

–Alltså vi använder inte uttrycket IRL, replikerar Sunde blixtsnabbt.

–Vi tycker att internet är på riktigt. Vi säger AFK, “away from keyboard”.

En fnissning går över nätet. Kom inte hit och tro att du kan prata språket, gubbe! Tangentbord världen över smattrar av skadeglädje. Men AFK, i rätten? Tja, medan nätfolket flinar krafsar nämndemännen trött i sina papper. De skriver sannolikt inte ”ROFL”.

Fotnot: ROFL är förkortning för ”rolling on floor laughing”.

Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X