Med nyheter som vapen

I mer än tio år lyckades Mehdi Gharbi gäcka Ben Alis diktatur. Från sin lägenhet i Sollentuna skickade han ut ett nyhetsbrev som slank förbi censuren och nådde tusentals mottagare i Tunisien. I dag får denne förkämpe för yttrandefriheten Svenska baptistsamfundets och Kristna Fredsrörelsens Martin Luther King-pris.

Publicerad
Annons

På vanlig arbetstid är civilingenjören Mehdi Gharbi, 50, med om att bygga upp det moderna Sveriges infrastruktur. Han har som brokonstruktör bidragit till uppbyggnaden av Södra länken, Citybanan, Arenastaden, Botniabanan och Citytunneln i Malmö – för att ta några exempel.

Men efter arbetsdagens slut har han hemma i lägenheten i Sollentuna fortsatt med sin ideella insats, att kväll efter kväll sammanställa ett elektroniskt nyhetsbrev med alla tänkbara nyheter om Tunisien. Via mejl nådde det tusentals mottagare i Ben Alis diktatur. Medan otaliga nyhetssajter och bloggar censurerades kunde Tunis News nå sina abonnenter som i sin tur skrev ut nyhetsbreven och spred dem vidare från hand till hand.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons