Foto: Adam Wrafter

Chefen kan skanna din hjärna med nya tekniken

Allt fler arbetsgivare tar sig rätten att övervaka sina anställda. Det kan innebära att spela in våra samtal, spåra våra rörelsemönster eller till och med scanna våra hjärnor. Så blir vi mer produktiva – kanske till och med lyckligare – av att bli bevakade?

Publicerad

Välmående är lönsamt. Det är därför anställda vid det kinesiska elektronikföretaget Hangzhou Zhongheng Electric bär kepsar med sensorer inuti. Medan de tillverkar komponenter åt kunder som Tencent, Alibaba, Baidu och Dell mäter sensorerna deras hjärnaktivitet, och om ledningen noterar avvikelser – som nervositet, ilska eller nedstämdhet – så agerar den snabbt. Den anställde kan exempelvis få ta ett par dagar ledigt, eller flytta till en mindre krävande position.

Målet att skapa en effektiv arbetsstyrka har sysselsatt företagsledningar och andra ledare sedan pyramiderna byggdes. Slavar motiverades med kroppsbestraffning. Soldater motiveras med grupptryck och stränga auktoriteter. Henry Fords kontrollanter säkerställde att hans anställda höll sig nyktra och städade sina hem. Men för att dagens arbetstagare ska sluta slösurfa på jobbet krävs mer sofistikerade metoder.