Annons
Krönika

John Sjögren:Med Martin Luther föddes vår moderna ensamhet

Martin Luthers upptäckt kom att forma mycket av det framtida tänkandet, och med det vår nutida ensamhet, skriver John Sjögren.
Martin Luthers upptäckt kom att forma mycket av det framtida tänkandet, och med det vår nutida ensamhet, skriver John Sjögren. Foto: Jens Meyer/TT

Varför inte försöka vara lite medeltida? Om vi omfamnade tanken att vi alla är sammanlänkade genom vår gemensamma grund i Gud, eller i vår gemensamma mänsklighet, skulle vi kunna råda bot på ensamheten.

Under strecket
Publicerad

I en intressant debattartikel i DN Kultur häromdagen tog Kristdemokraternas vice partiordförande Jakob Forssmed upp ett dolt och alltför sällan diskuterat samhällsproblem: ensamheten. Statistiken som Forssmed lade fram var nedslående. Över en miljon människor i Sverige säger sig sakna en nära vän och begravningar som sker helt utan ceremoni, utan en enda vän eller anhörig närvarande, har nära nog tredubblats de senaste tio åren.

Vad kommer sig denna ensamhet av? Forssmed tycks främst vilja peka ut den svenska statsindividualismen som främsta bov i dramat, tanken att det offentliga ska göra oss oberoende av varandra och på så sätt förvandla oss till fria individer. Det ligger nog en hel del i den analysen. Men frågan är om inte den ensamhet vi ser i dag har djupare rötter än så.

Annons
Annons
Annons