Tommy Möller:Med manligheten som trumfkort

I dag inleds det partikonvent där Donald Trump med all sannolikhet kommer att utses till republikanernas presidentkandidat. Höstens valkampanj lär bli den smutsigaste någonsin och präglas av misstro mot såväl etablissemanget som kvinnliga kandidater.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump pekar ut riktningen under ett kampanjmöte i Denver.

Foto: David Zalubowski / TT
Annons

När Marco Rubio i en republikansk primärvalsdebatt anspelade på Donald Trumps små händer visste han vad han gjorde. Redan 1988 hade Spy Magazine kallat Trump för en ”short-fingered vulgarian” vilket ledde till att Trump på karakteristiskt vis gick till oförsonligt motangrepp. Dock inte för att ha beskrivits som vulgär; det som störde var det där med de korta fingrarna. Och i debatten med Rubio gick han rakt i fällan: med maximalt utsträckta händer förnekade han att de var små och garanterade dessutom att hans fortplantningsorgan var av fullgod storlek.

Episoden utgör upptakten i den amerikanske filosofiprofessorn Aaron James nyutkomna bok ”Assholes: A theory of Donald Trump” (New York: Doubleday). James har i sin forskning intresserat sig för vad vi i Sverige skulle kalla ”skitstövlar” – en rak översättning av ordet ”asshole” ter sig aningen grov – och i Trump har han funnit ett tacksamt studieobjekt. Den nämnda episoden är som alla vet endast en i en lång rad av motsvarande händelser. ”The Donald” är den råbarkade munhuggningens okrönte mästare.

Annons
Annons
Annons