Annons
X
Annons
X

Med lögnen som vapen i fondkriget

Bankernas dyra och dåliga fondförvaltning är på tapeten igen och Nordeas Sverigeschef tar till en lögn när han intervjuas i SVT:s Aktuellt. En affärsstrategi som kräver lögner för att upprätthållas, är en sjuk strategi.

Nordeas Sverigechef Hans Jacobson intervjuades på tisdagen i SVT:s Aktuellt om kvaliteten på bankens fondförvaltning.

På reporterns fråga om hur många av bankens kunder som väljer en billig indexfond framför en sämre aktivt förvaltad fond svarar Jacobson:

– Förvånansvärt få, kan man säga.

Annons
X

Han får då frågan vad detta beror på och svarar:

– Jag vet inte det.

Detta är en flagrant lögn. Hans Jacobson vet naturligtvis att orsaken till att så få sparare väljer indexfonden är att banken inte aktivt marknadsför den till sina kunder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Banken tjänar nämligen drygt tre gånger så mycket pengar när spararen sätter in sina pengar i Nordeas dyrare men sämre aktivt förvaltade Nordea Sverigefond.

  Resultatet är att bankens kunder har 8 miljarder kronor i Nordea Sverigefond och endast 1,8 miljarder i indexfonden.

  Hans Jabocson ljuger eftersom ett sanningsenligt svar om hur bankens säljorganisation fungerar skulle punktera myten om den pålitliga banken som står på kundens sida.

  Den myten är helt central i bankens strategi, det är förstås mycket svårare att sälja dyra och dåliga fonder till en misstänksam kund.

  Nordea publicerade på onsdagen ett halvhjärtat svar på SVT:s granskning:

  ”Självklart är det vårt jobb att leverera bästa möjliga avkastning till dig som kund. Vi har inte lyckats med detta fullt ut och därför har vi de tre senaste åren gjort en rad förändringar i vår förvaltning. Eftersom programinslaget byggde på tio års statistik syns inte detta så tydligt i det resultat som framkom.”

  Har då Nordea verkligen förändrat sin strategi inom fondförvaltningen i en mer kundvänlig riktning?

  När jag tittar på vilka fonder Nordea vill framhålla för kunderna på sin hemsida så hittar jag tre fonder. En av de tre är den hutlöst dyra blandfonden Nordea Stabil med rating 2 (näst sämst rating) på fondsajten Morningstar.

  Nordea Stabil följer samma mönster som många andra av bankernas aktivt förvaltade fonder, en dyr medioker fond som är lönsam för banken men dålig för spararen.

  Nordea har dessutom valt (för vems skull, kan man fråga sig) att inte jämföra Nordea Stabil med något index och det är därmed omöjligt för spararen att veta hur dåligt banken sköter sitt jobb när det gäller att ge en bra avkastning.

  Det är samma bondfångeri som tidigare.

  Och jag har därför en annan fråga som jag skulle vilja att Nordea svarar på: Varför har man en strategi som, när den ifrågasätts, kräver lögner från bankens direktörer?

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X