Anders Piltz:Med latinet tämjde Karl en kontinent

Han lärde sig läsa och skriva som vuxen, ändå har han mer än någon annan påverkat Europas språk och utbildningsväsende genom att återuppliva latinet. I dag är det 1200 år sedan Karl den store dog.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karl den store (742–814) målad av Albrecht Dürer i början av 1500-talet.

Annons

Diplomaten Charles Ogier ingick i den franska ambassad som kardinal Richelieu sände till Sverige 1634 för att förhandla fram ett nytt stilleståndsavtal mellan länderna. Ogier förde dagbok över sina intryck av vårt land. En bister vinterkväll någonstans i Uppland hamnade han efter det övriga sällskapet. Skjutsdrängen talade bara finska. Skakande av köld, utsvulten och dödstrött steg Ogier in i en prästgård och granskades kritiskt av den lokale prästen, som just dinerade med en läkare från Uppsala. Ogier frågade om prästen förstod latin och fick svaret:
Quidni?

Inget enda ord har någonsin fyllt mig med större lycka, bekänner Ogier.
Quidni, det kan lämpligen översättas: ”Tror ni jag är idiot?” Fransmannen insåg att han framför sig hade en civiliserad varelse som talade ett begripligt språk. De tre herrarna fann varandra, och natten försvann i konversation på bästa humör. De tre hade inget annat gemensamt än sin bildningsbakgrund. Det var mycket nog: de talade samma språk.

Annons
Annons
Annons