Annons
X
Annons
X

Med KD för frihet eller förmynderi?

Kristdemokraternas hopp ligger i att vårda sina borgerliga frihetsvärden, inte i att egga övervintrarna från KDS. Ett stort antal svenska väljare är öppna för en konservativ attityd.

KD fick 3,3 procent i Sifos marsmätning, som publicerades i söndags. Det är för mycket, tycker ­tydligen partiets förstanamn i EU-valet Ella Bohlin. Några tiondelar till ska nog gå att skrämma i väg, så i Expressen (17/3) kräver hon att EU:s snusförbud ska gälla även i Sverige.

Några dagar dessförinnan varnade andra­namnet på samma KD-lista, Sofia Modigh, för gårdsförsäljning av alkohol. Om den som tillverkar cider eller vin får lov att sälja ­varorna direkt på gården kan de mest förfärliga ­saker hända: ”De stora alkoholföretagen skulle gärna slå upp en mängd vingårdar i Sverige bara för att gena förbi Systembolaget…” (Smålandsposten 10/3).

Ja, Växjöborna får akta sig så att de inte vaknar upp en dag och upptäcker att La Rioja Alta har planterat vinstockar runt hela Trummen.

Annons
X

Nåväl, åter till gårdagens Expressen. Där deppar KD:s partisekreterare Lennart Sjögren över partiets svaga siffror och tycker att det är hög tid att någon – nämligen Moderaterna – gör något åt dem: ”Bollen måste gå över till de övriga medspelarna i större utsträckning än vad som är fallet i dag. M borde medverka till det.”

Tobaks- och alkoholfrågor har sin självklara plats i debatten; det är viktiga saker. Men utspel av Bohlin-Modigh-modell kan bara befästa bilden av Kristdemokraterna som ett bigott förbudsparti, och ­adderar man Sjögrens klagan får man ett parti som inte bara ter sig bigott utan också hjälplöst.

Självklart är Moderaternas dominans en utmaning som måste hanteras på rätt sätt inom Alliansen. Men rätt sätt är inte att be om allmosor ­offentligt; så får man inte fler procent än vad Sofia Modigh är beredd att tillåta i gårdsbutikerna.

Lyckligtvis finns en annan kristdemokrati – och en annan kristdemokratisk potential än den som ­partiet förmår att ta till vara i dag. I denna krist­demokrati står man upp för frihetsvärden – familj, flit och företagsamhet – som Moderaterna numera lätt tappar bort bland alla fokusgrupper och kalkyler, och man har en genomtänkt, borgerlig samhällssyn som gör att man kan ta en knivig debatt om rättvisa utan att fastna i kollektivistiska problemformuleringar. Fast olyckligtvis tycks den här delen av KD-kulturen för tillfället vara försvunnen under ett berg av departementspromemorior.

Kom fram, det finns en väljarkår som väntar! Demoskop har frågat svenska folket hur man definierar sig själv ideologiskt. De flesta väljer ”socialdemokrat” eller ­”liberal”. Men ungefär var tionde väljare fastnar för ”konservativ”, och bland moderater och kristdemokrater är andelarna 22 respektive 44 procent.

När frågan ställs på ett mer indirekt sätt, så att den handlar om hur man ser på traditioner och tempot i samhällsförändringen, är halva svenska folket med på noterna. Åtta av tio KD-väljare håller traditionerna högt, men det gör också hälften av dem som stöder Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern. Det här sättet att fråga ger säkert en mer rättvisande bild av konservatismens potential, eftersom själva begreppet ”konservativ” så länge har ­använts ensidigt ­negativt.

KD får ingen egen majoritet i riksdagen genom att skärpa sin konservativa profil. Men man får klart bättre chans att stanna kvar i riksdagen över huvud taget. Att trängas i den överetablerade mitten, eller att egga gamla KDS-are med snusförbud, är vägar ut i öknen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X