Merete Mazzarella:Med känslan som kunskapsinstrument

Att nordbor i så hög grad litar på varandra är ett framgångsrecept för våra länder. Det framgår i en populärvetenskaplig bok om tillit som ingår i den pålitliga danska skriftserien Tænkepauser.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skrifterna i Tænkepauser-serien utkommer parallellt som tryckt bok, e-bok och ljudbok.

Annons

Det är sannerligen en genial idé som Aarhus Universitetsforlag har kommit på: de har lanserat en serie som heter Tænkepauser och består av små utomordentligt aptitliga skrifter på 60 sidor var, alla skrivna av etablerade forskare men för en så bred allmänhet att de ska kunna säljas i snabbköpen för 20 kronor styck. Det började med Frihet och har fortsatt med Nätverk, Monster, Tillit, Livshistorien, Fiendskap, Folk, Danmark, Natur, Vrede, Myror, Positiv psykologi, Kroppen och Kärlek. Varje månad utkommer ett nytt nummer och i skrivande stund är de 15 stycken som sålt runt 10 000 exemplar var och av medierna har mottagits med hyllningsord som ”begåvad folkupplysning av bästa sort” och ”en ömsesidigt berikande förbindelse mellan universitet och omvärld”.

Av en artikel i danska Weekendavisen framgår det att arbetet för forskarna har inneburit ett både inspirerande och stimulerande krav på att tänka om. ”Vi är ju insocialiserade i ett omständligt och förbehållstyngt överakademiserat språk”, förklarar idéhistorikern Mikkel Thorup som skrivit om fiendskap. För honom innebar skrivprocessen en självövervinnelse i det han fick göra sig av dels med de inledande piruetterna i vilka man visar att man kan forskningstraditionen och den tidigare litteraturen, dels med fotnoterna, bibliografin och dels det hans redaktör kallade name-dropping. De här kraven var svåra eftersom traditionell forskaretik kräver att man tydligt visar hur man står i tacksamhetsskuld till föregångare. Nu skulle argumenten bära sig själva, språket skulle vara talspråkligt, exemplen skulle hämtas ur vardagen. Thorup var först tveksam men har kunnat konstatera att metoden fungerar: ”Min familj som aldrig tidigare har läst vad jag skrivit gjorde det plötsligt”, konstaterar han.

Annons
Annons
Annons