Annons

Med känsla för klassiker

Klassiska drinkar har fått en renässans. Dagens barbesökare vill ha cocktails som de gjordes förr, och tv-serien Mad men har fått drinken Old Fashioned att bli en riktig storsäljare.

Publicerad
Jimmy Dymott  på Little Quarter (Marie Laveau) utsedd till årets bartender 2010 på Bartenders choice awards.
Jimmy Dymott på Little Quarter (Marie Laveau) utsedd till årets bartender 2010 på Bartenders choice awards. Foto: MALIN HOELSTAD

BESTÄLLNINGSVARA

–Det går mycket mot det klassiska och jag tror att vi bara har sett början. Gästerna blir allt kunnigare och jag hoppas att det ska bli lika självklart att få en god drink som att få god mat, säger Jimmy Dymott, som arbetar i baren Little Quarter på Marie Laveau.

Förutom bargästernas passion för cocktails vurmas det just nu även för whiskeytyperna Bourbon och Rye, också det en trend från det stora landet i väst. Därtill kommer influenser från Japan, ett land med stark dryckestradition där man gärna dekorerar mat och dryck.

–På Little Quarter använder vi en hård syrefattig is i block som vi hackar ner. Det är faktiskt en markant skillnad på olika istyper, poängterar Jimmy Dymott.

Annons

Något som däremot är passé är färdigmixade ingredienser. Det skulle exempelvis aldrig falla Jimmy in att använda sourmix istället för färskpressad citron.

En annan som noterat renässansen för klassiska drinkar är Gondolens barchef Jakob Kroner. Men det dröjde ett tag innan han förstod varför så många plötsligt beställde just Old Fashioned.

–Sen insåg jag, det beror på Mad men förstås. Och vi har många reklamare här i huset, säger han och skrattar.

Han har även märkt att nyfikenheten ökat och att både spritiga och fruktiga drinkar går hem hos gästerna.

–Nu vågar även killar prova en rosa drink, så var det inte när jag började för 13 år sedan, säger Jakob Kroner.

Le Rouges barchef Andrés Basile berättar om Tiki-kulturen, som anammats i New York och London, med rejält dekorerade drinkar med mycket sprit och som delas av flera personer. Tänk Hawaii och forna dagars paraplydrinkar.

–Det är festligare och mer livat, som en tydlig motsats till det fokus som funnits på det eleganta och sobra. Men jag vet inte om det passar oss här i Stockholm, vi får väl se, säger han.

Cocktailintresset har i alla fall fått fäste på allvar. Något som har gjort att absint, ingrediens i många drinkar, fått ett rejält uppsving.

–Absint är lite tabubelagt och exotiskt men samtidigt ett gediget arv och något varje cocktailbar bör ha, annars blir det svårt, poängterar Andrés Basile.

Han har noterat hur bartenderyrket förändrats rejält sedan tidigt 2000-tal då det mest handlade om att blanda groggar på nattklubbar.

–Helt utan tanke, passion och kärlek, säger han. Nu är hantverket i fokus och bartendern har fått sig en plats i restaurangen, likaväl som man i dag ser upp till en extremt duktig sommelier eller kock ser man upp till en kunnig bartender.

Jimmy Dymott drinkrecept

Foto: MALIN HOELSTAD

Old Fashioned

9 cl Buffalo Trace (Bourbon)

1 råsockerbit dränkt i angostura bitter.

Lös upp med en skvätt vatten. Servera med apelsinskalstwist, rikligt med is och ett maraschinokörsbär.

Sägs ha blandats först på Pendennis Club 1880 och gjordes sedan populär på Waldorf-Astoria hotel.

Foto: MALIN HOELSTAD

Hearst

6 cl Plymouth gin

3 cl söt vermouth (röd)

1 skvätt orange bitter

1 skvätt angostura bitter
Sägs vara uppkallad efter tidningsmannen och politikern William Randolph Hearst.

Foto: MALIN HOELSTAD

Bee’s Knees

6 cl Beefeater gin

3 cl honung

4 1/2 cl citronjuice
Apelsintwist
Uppfanns under förbudstiden. Namngavs av Bee Jackson som introducerade charleston på Broadway.

Annons
Annons

Jimmy Dymott på Little Quarter (Marie Laveau) utsedd till årets bartender 2010 på Bartenders choice awards.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 4
Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 4
Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 4
Foto: MALIN HOELSTAD Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons