Annons
Recension

Ibland regnar det...Med inlevelse i svårt ämne

LJUS OCH MÖRKER. Barn som får ta för stort ansvar och föräldrar som inte riktigt fungerar, som missbrukar eller är psykiskt sjuka, det har varit ett tema i flera ungdomsböcker under året. Här lyfter debutanten Malin Anclair upp ämnet för yngre barn.

Publicerad

Ängelin Rullgardin Fia-Lisa Rosenknopp Pettersson, så heter huvudpersonen i bilderboken Ibland regnar det… skriven av debutanten Malin Anclair. Men Fia kallas hon för utom av sin mamma som använder alla de vackert klingande namnen med tydliga associationer till Pippi Långstrump.

I denna bilderbok är det också modern mer än dottern som har huvudrollen. Fias i alla avseenden expansiva mamma fyller bok­sidorna med svallande rött hår, färgstark klädsel och yppig barm. För Fia är hon både glädjekälla och orosmoment. Fia skäms när mamman på uppropet i skolan ivrigt och mångordigt berättar om varför dottern fått alla sina namn. Men det är roligt att åka på badutflykt med mamma, som naken kastar sig i vattnet, frustande leker att hon är en blåval och sedan dukar upp en picknick med läckerheter av alla slag.

Annons
Annons
Annons