Annons
X
Annons
X

Med hemkört blir dubbelmoralen tydlig

Riskerna för folkhälsan har lyfts fram som argument för att inte tillåta gårdsförsäljning. Men samma politiker har nu sett till att Systembolaget kan köra hem hela sortimentet. Det om något röjer att det är monopolet som ska värnas, inte folkhälsan, skriver centerpartisterna Per Ankersjö och Stina Bengtsson.

Systembolaget.
Systembolaget. Foto: HASSE HOLMBERG/TT

BRÄNNPUNKT | ALKOHOLMONOPOLET

När utredningsförslaget om en kraftigt reglerad och begränsad gårdsförsäljning för ett par år sedan presenterades, dränktes nyheten snabbt av en domedagskör av folkpartister och kristdemokrater. Deras främsta argument var att ökad tillgänglighet skulle få konsekvenser för folkhälsan, och sedan kryddades påståendet med överdriven statistik om hur många fler människor som skulle dö eller bli misshandlade, och hur många fler sjukdagar som skulle tas ut om gårdsförsäljning skulle bli tillåten.

När regeringen nu med folkhälsominister Maria Larsson (KD) i spetsen, presenterar sitt förslag att Systembolaget ska börja leverera sprit direkt hem till dörren hos människor, är dock samma kör förvånansvärt tyst.

Tystnaden är talande och blottlägger den dubbelmoral som ligger bakom agerandet i frågan. För inte ens de själva kan väl tro att en reglerad gårdsförsäljning av kvalitetsprodukter på landsbygden, vilken i dagsläget skulle handla om cirka 100 aktörer, skulle vara en katastrof för folkhälsan, samtidigt som en fullskalig hemkörning av Systembolagets hela sortiment, från cirka 400 butiker, utan restriktioner i kvantitet inte skulle få några konsekvenser alls?

Annons
X

Förslaget skulle för all del kunna ha varit bra om det bottnade i en vilja att modernisera alkoholpolitiken, öka servicen och släppa lite på monopolets allt för sträckta tyglar. Problemet är att det istället är en medveten och illa dold strategi från en handfull konservativa förmyndare att tränga undan den lilla konkurrens som redan idag finns i form av privatimport via Internet. Monopolivrarna kan inte stoppa verksamheten med lagens hjälp, så då försöker de istället att slå ut sina konkurrenter genom att expandera monopolet. Sina egna moralkonservativa käpphästar om vad ökad tillgänglighet gör för folkhälsan lämnar de samtidigt därhän. Monopolets ställning är nämligen viktigare än en stringent och uppriktig debatt.

Monopolkramarna till och med imiterar det som de tidigare pekat ut som ett hot, en ökad tillgänglighet, allt för att motivera sitt eget ställningstagande. Det om något borde öppna upp för en välbehövlig debatt i Sverige om inte monopolet spelat ut sin roll. Men så länge monopolisterna vill konkurrera ut lagliga alternativ och förtala nya initiativ så kommer det nog dessvärre dröja innan vi är där.

Regeringen meddelar också att även om förslaget om gårdsförsäljning inte kommer att genomföras så ska det i alla fall fortsätta att utredas. Än finns det alltså hopp för svenska entreprenörer att få sälja sina kvalitetsprodukter direkt till sina besökare utan att behöva hänvisa dem till monopolet. Än finns det hopp att vi ska kunna locka hit fler turister tack vare en attraktiv landsbygd, helt i linje med matlandet Sveriges intentioner. Men för att detta ska bli verklighet krävs det att frihetens och landsbygdens vänner inte ger upp utan fortsätter att pressa monopolivrarna.

För faktum är att vi trots allt nu har kommit ett litet steg till på vägen. Kristdemokraternas och Folkpartiets paradargument om folkhälsans risker med ökad tillgänglighet genom gårdsförsäljning kan vi ju nämligen mot bakgrund av helgens besked förpassa till papperskorgen.

PER ANKERSJÖ (C)

ordförande för Stockholmscentern och för Centerpartiets idéprogramsgrupp

STINA BENGTSSON (C)

ordförande för Stockholms Centerkvinnor och ledamot i Socialnämnden i Stockholms stad

Annons
Annons
X

Systembolaget.

Foto: HASSE HOLMBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X