Annons

Maxim Grigoriev:Med halva själen fylld av havets dofter

Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) – en portugisisk poet med danska anor.
Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) – en portugisisk poet med danska anor.

Få moderna poeter har varit så betydelsefulla som den portugisiska poeten och författaren Sophia de Mello Breyner Andresen. I en ny och unik biografi ­tecknas ett gediget porträtt av hennes liv och verk, men också av de platser och historiska händelser som präglade hennes författarskap.

Under strecket
Publicerad

I år firar Portugal en av sina mest älskade poeter, ­Sophia de Mello Breyner Andresen, med ett stort 100-års­jubileum. 1999 mottog hon som första kvinna Prix Camões, det största priset en portugisiskspråkig författare kan erhålla, och i dag betraktas hon jämte Fernando Pessoa som en av 1900-talets största diktare. Ingen som velat lära sig portugisiska kan ha undgått hennes kristallklara poesi och havsskimrande berättelser för barn och tonåringar med vilka flera generationer portugiser har växt upp.

Jubileet har firats med åtskilliga utställningar och minnesartiklar, men även med en första biografi: ”Sophia” av Isabel Nery (Esfera dos livros). Den följer sin huvudperson från barndomen i Porto och den stora lummiga villan på Rua António Cardoso, via våningen i Lissabon och de många resorna till Grekland och södra Portugal. Nery ­betonar särskilt platsens roll i författarens diktning. ­Boken är inte bara en livshistoria, utan även en reseberättelse och därtill en snabbkurs i Portugals moderna historia. Andresen – en egensinnig, bestämd och oberoende poet – befann sig ofta i händelsernas mitt.

Annons
Annons
Annons