Annons

Anna Charlotta Johansson:Med friheten följer ansvar

Förre presidenten Barack Obama höll på tisdagen tal i Johannesburg till Nelson Mandelas minne. Mandela skulle ha fyllt 100 år i dag.
Förre presidenten Barack Obama höll på tisdagen tal i Johannesburg till Nelson Mandelas minne. Mandela skulle ha fyllt 100 år i dag. Foto: Themba Hadebe / TT
Under strecket
Publicerad

”Jag har upptäckt hemligheten att när man har bestigit ett högt berg så är det bara för att upptäcka att det finns många fler berg att bestiga. Nu har jag satt mig här en stund för att vila, och se tillbaka på den långa väg jag gått. Men jag kan bara vila ett ögonblick för med friheten följer ansvar, och jag vågar inte dröja mig kvar, för min långa vandring är ännu inte slut.”

Orden är Nelson Mandelas egna, från självbiografin ”Den långa vägen till frihet”. Hans vandring må ha varit lång, och som vi alla vet stundtals dessutom mycket hård. Under hans 95:e levnadsår för fem år sedan tog den slut. I dag skulle han ha fyllt 100 år. Men det blev han alltså inte, Sydafrikas ikon. För att hedra honom valde stiftelsen Nelson Mandela Foundation detta år att bjuda in USA:s tidigare president, Barack Obama, för att hålla den årliga föreläsningen, den 16:e i ordningen. Det talas om att detta är det största åtagandet Obama har tackat ja till efter sin avgång.

Annons
Annons
Annons