Med fokus på lönerna

Han förlorade ett par hundratusen kronor under it-yran och det hände att han tog optioner som arvode för styrelseuppdrag. Det skulle han inte göra i dag. Förre finansministern Erik Åsbrink har lärt sig av misstagen. I veckan presenterade han Förtroendekommissionens rapport om höga vd-löner.

Under strecket
Publicerad
Annons

i Profil Erik Åsbrink passar inte in. Hur beskriver man en man som varit (respekterad) finansminister och (inte lika respekterad) it-bolagsinvesterare? De flesta före detta statsråd brukar gå vidare till landshövdingsposter eller skaffa sig en bukett mycket seriösa uppdrag. När Erik Åsbrink avgick två dagar före budgetens offentliggörande den 12 april 1999 blev han uppbjuden av den yviga it-världen. Men det som då ansågs tufsa till hans rykte säger han har blivit en nyttig erfarenhet i dag. - Attityderna i vårt land är tyvärr fortfarande sådana att det anses som ett stort misslyckande att vara med i ett företag som avvecklas eller går omkull. Man borde ha en motsatt uppfattning. Om man hävdar att det är förkastligt och felaktigt att gå in i nya och riskfyllda företagsprojekt lägger man också en död hand över nyföretagandets vilja. Det är mer lärorikt att arbeta i företag som har problem än i de som går bra.

Du var bland annat styrelseledamot i Emerging Technologies som hade stora lönsamhetsproblem. Hur mycket förlorade du personligen där? - Några hundra tusen kronor.

Annons
Annons
Annons