Annons
Recension

Varför läsa klassikernaMed ett schyst intro får klassikerna nytt liv

ANAKRONISM Med elegans och lätthet visar oss Italo Calvino den äldre litteraturen. Genom att uppmärksamma det filmiska, det moderna långt innan det fanns, gör han inte bara den nutida läsaren mer hemmastadd i främmande världar utan frigör också klassikernas dolda potential.

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i höstas utkom Thomas Manns roman ”Bergtagen” i ny svensk översättning. Berättelsen om Hans Castorp och hans sanatorievistelse i de schweiziska Alperna hör till 1900-talets mest kända och inflytelserika romaner; en berättelse som från sin avskilda utsiktspunkt skådar ut och reflekterar över en ny tid och dess omvandlingar av den mänskliga erfarenheten och levandets villkor. De flesta av oss skulle nog kalla ”Bergtagen” för en klassiker. Frågan är varför.

För att få ett svar kan man pröva att placera Manns roman bredvid en räcka andra kandidater i nytryck eller nyöversättning från de senaste månaderna – Malcolm Lowry, Virginia Woolf, Jane Austen, Markis de Sade, Hjalmar Söderberg, med flera – och ägna sig åt jämförande studier. Kanske en flyktig essens kan vaskas fram, en liten formel eller ett spårämne som kan ge en förklaring.

Annons
Annons
Annons