Annons
X
Annons
X

Med en ensamvarg breddas bilden av FP

Den nya EU-ministern sticker ut i Folkpartiet, regeringen och EU. Birgitta Ohlsson var kanske inte Jan Björklunds förstahandsval, men en svensk maverick kan vara precis vad FP-ledaren behöver.

Bör fri abort vara ett villkor för att ett land ska kunna bli medlem i EU?

Ja, Sveriges nya EU-minister har i alla fall motionerat om det i riksdagen. Liksom om att den svenska sexköpslagen borde gälla i hela unionen.

Birgitta Ohlsson hade bara varit EU-minister några minuter när hon kallade Italiens behandling av romer för ”pinsam”.

Annons
X

Birgitta Ohlsson har alltså förutsättningar att väcka uppståndelse också på EU-nivå. Men i samband med utnämningen uppmärksammas framför allt hennes inrikespolitiska meritlista, där hon ofta utmanat både den egna partiledningen och regeringen.

Här följer ett utdrag ur brottsregistret:

•Kritiserade ”högersvängen” i Folkpartiet under Lars Leijonborgs ledning.

•Har kallat regeringens vårdnadsbidrag för ”kvinnofälla”.

•Har kritiserat Folkpartiets bristande jämställdhetsprofil.

•Tvekade länge innan hon böjde sig för regeringens vilja, och lade ner sin röst i den dramatiska FRA-omröstningen i riksdagen 2008.

I det senaste presidentvalet i USA marknadsförde sig republikanen John McCain som ”maverick”, ensamvarg eller fritänkare, delvis i ett försök att distansera sig från partikamraten George W Bush.

Birgitta Ohlsson kvalificerar sig utan tvekan som svensk maverick. Hon är proisrael, feminist, djurrättsaktivist samt brinnande EU-vän och Natokramare. Det är ingen politisk standardprofil i något parti.

FP-ledaren Jan Björklund vill inte kommentera uppgifter om att Birgitta Ohlsson inte var hans förstahandsval som EU-minister. Han berömmer sig istället för modernt ledarskap, genom att utse en minister som inte i alla frågor tycker som han.

Det innebär bland annat att Björklund nu har en EU-minister med en radikalt annan syn på jämställdhet än hans egen, och partiets jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Jan Björklunds framgångar i skolpolitiken har ibland fått Folkpartiet att framstå som ett enmans- och enfrågeparti.

Det kan förstås uppstå konflikter, men med Birgitta Ohlsson i regeringen breddas bilden av det nya kravliberala folkpartiet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X