Med egna ord - sam riley

Sam Rileys första riktiga roll blev en succé. Han spelar huvudrollen i Control, Anton Corbijns hyllade film om Ian Curtis, Joy Divisions sångare som tog livet av sig vid 23 års ålder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag insåg direkt att det viktigaste skulle vara dansen. Det låter kanske cyniskt, men nästan ingen har ju pratat med Ian Curtis eller vet vad han tänkte. Men hans dans, den kan alla relatera till, så det gällde att få den rätt.

Innan Control hade jag haft några enrepliks­roller i tv-serier och i 24 Hour party people, där jag spelade sångaren i The Fall i en scen. Men när jag tog med mig sju vänner till premiären för att de skulle få se mitt stora ögonblick så var scenen bortklippt. Sedan fick mitt band skivkontrakt, men plötsligt var vi utan igen och jag tog jobb på lite olika pubar och på ett lager. Det var ett väldigt monotont, oinspirerande arbete och när jag fick reda på att de letade efter en Ian i Manchester åkte jag dit direkt. Jag fick träffa Anton (Corbijn) och han spelade Debbie (Ian Curtis fru) och jag Ian och så dansade jag lite. Jag var ju tvungen att göra något för att få honom att välja mig eftersom det fanns en del etablerade skådespelare med i processen, så jag hade gjort lite research med hjälp av de få filmklipp jag lyckats få tag på med Ian i och hade lärt mig dansen. Anton sa hej då, tog ett kort av mig och sa åt mig att inte klippa håret, och det lät ju ganska lovande.

Annons
Annons
Annons