Annons
X
Annons
X

Med De rödgröna på släp

Genom att ­acceptera det centrala i de ­reformer som Alliansen gjort ger De rödgröna ett kvitto på att det finns gensvar för den borgerliga politiken. Nu behövs mer borgerlig politik, inte mindre.

Allianståg genom Sverige.
Allianståg genom Sverige. Foto: YVONNE ÅSELL

Det spännande med den rödgröna skuggbudgeten är inte vad som föreslås. Det avgörande är allt man
inte vill förändra. Genom att behålla centrala delar av regeringens politik ger man Alliansen rätt. Och den politik som har varit rätt under de senaste fyra åren är riktig också för de kommande.

Alliansregeringen har under mandatperioden varit Europas mest reforminriktade. Arbetslöshets- och sjukförsäkring har omvandlats till att ge incitament till arbete. Skatterna för låg- och medelinkomsttagare har tagits ner till snittnivån i OECD. Förmögenhetsskatten har slopats och fastighetsskatten har gjorts förutsägbar. Migrationen har getts inslag av ekonomiskt förnuftig arbetskraftsinvandring. Polisen har stärkts. Fler elever ska få betyg. Apoteksmonopolet har skrotats och spritfabrikerna har sålts. Vårdköerna har kapats, och valfriheten har ökat i allt från barnomsorg till sjukvård.

Och efter den största globala ekonomiska krisen sedan depressionen står Sverige med starkare finanser än jämförbara länder. Kommuner och landsting går med plus. Statsskulden som del av BNP krymper. Hundra tusen jobb har tillkommit sedan 2006.

Annons
X

Den rödgröna skuggbudgeten från i måndags är i stort ett erkännande av att den borgerliga politiken har fungerat. Där föreslås förvisso skattehöjningar som skulle påverka ekonomin negativt. Höjd skatt på bensin, slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga, borttagna rut- och rotavdrag, planer på återinförd förmögenhetsskatt – alltsammans är reformer som effektivt slår mot jobb och tillväxt. I kombination med återinfört friår och höjda bidragsnivåer blir det sammantaget ett tydligt avsteg från arbetslinjen. På några års sikt, med ytterligare rödgröna återställare, skulle såklart en sådan politik göra betydande skada.

3,3 miljoner personer skulle drabbas av höjd inkomstskatt med det rödgröna förslaget. Men skuggbudgeten behåller samtidigt ändå nära 90 procent av Alliansregeringens skattesänkningar. Man vågar inte tro att väljarna ogillar borgerlig politik lika mycket som man själv gör.

De rödgröna lägger sig nära Alliansen för att oroa så få väljare som möjligt. Man vill höja skatterna mer, men man törs inte.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Listigt, kan tyckas. Men man kan också se taktiken som en bekräftelse av att det finns gensvar för en borgerlig reformlinje som bygger på mer svängrum för den enskilde och mindre stat.

  Det vore bra för Sverige om vi kom vidare i den riktningen. Vägen till fler jobb går via bättre villkor för företagsamhet och arbete.

  Annons
  Annons
  X

  Allianståg genom Sverige.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X