Med blogg kan alla göra egen mattidning

matprat Diskussionen runt bloggar, personliga dagböcker på nätet, har varit het de senaste veckorna. Är det ett publiceringsverktyg, en livsstil eller en demokratisk möjlighet? Oavsett vilket är det ett som är säkert: bloggandet passar matälskare med skrivklåda. Det matbloggas över hela världen och precis som när nätet var nytt råder en kamratlig nybyggaranda.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland matbloggarna är en stor del kvinnor och det märks en tydlig könsskillnad. Männen ägnar sig mer åt drycker, stjärnkockar och krogar. Kvinnornas bloggar är ofta rapporter från vardagen; bilder från fönsterbrädor som prunkar av rosmarin varvas med vardagliga snabba recept.
Även svenskar har börjat blogga på allvar. Varför väljer man att bli matbloggare? Jag mejlar frågan till Annette Petavy som är översättare, bor i Frankrike men bloggar på svenska.

– På min blogg är jag kung. Det känns lite som att skriva en egen mattidning eller egen kokbok - utan krav att vara etablerad matskribent.
Sedan april har hon delat med sig av erfarenheterna från sitt franska kök. Att Annette Petavy bor i Frankrike bidrog till att hon tog steget och började blogga om mat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons