Perfect Guide

Med blick för skönhet

Francesco Carrozzini – fotograf, regissör och son till en av tidernas mest legendariska moderedaktörer – om paparazzis, gravidplåtningar med Beyoncé och att försonas med en frånvarande mor.

New York, morgonen efter festen. Francesco Carrozzini vaknar upp jetlaggad, bakfull och dränerad på känslor. Kvällen innan har han premiärvisat dokumentärfilmen om sin mamma – Franca: chaos and creation – på filmfestivalen i Venedig. Han har mottagit stående ovationer från Riccardo Tisci och Naomi Campbell, kramats om av en tårögd Colin Firth, bjudit in till efterfest på sitt hotell, tagit en taxi till flygplatsen, bordat ett plan till USA och vaknat upp lagom för att se solen stiga över den amerikanska östkusten. Nu sitter han i sitt townhouse i West Village och försöker sortera alla de känslor som rusar genom hans system.

Annons

– Jag är en enda röra just nu, säger han. Jag lider alltid av jetlag, men framförallt är jag emotionellt tömd. Jag festade inte ens särskilt hårt. Men det var en sådan stark upplevelse att få visa upp filmen för alla människor som jag känner i mitt hemland. Om folk inte gillat den hade det känts som att de inte gillade mig som person.

Han har fotograferat allt från Robert De Niro till Keith Richards och regisserat musikvideor med Beyoncé och A$AP Rocky. Med förmågan att bära upp en vetefärgad smoking och med offentliga romanser med popstjärnor som Lana Del Rey är han dessutom Italiens senaste internationella playboy.

Nu gör han långfilmsdebut med en dokumentär om sin mor.

– Filmen blev ett effektivt sätt att betala för min terapi i fyra år, säger han. Jag började göra dokumentären för att lösa många av mina personliga problem och faktumet att både min mamma och pappa var frånvarande under min uppväxt. Filmen handlar om en mamma och en son som försöker förstå vad det var som stal henne ifrån honom, vilket i det här fallet var mode.

Dokumentären om Franca Sozzani – italienska Vogues legendariska chefredaktör – blev ett porträtt på en av modevärldens främsta ikoner: hon tillträdde 1988 och är den chefredaktör som suttit längst i Vogues historia. December 2016, tre månader efter att filmen visats i Venedig, avled hon i lungcancer. För Francesco Carrozzini blev filmen ett sätt att lära känna sin mamma.

– Vi kom definitivt närmare varandra, säger han. Saker som jag inte förlåtit henne för, förstod jag plötsligt. Sedan tror jag att hennes bild av mig förändrades, mamma mötte en vuxen man som hon respekterade. Det var ett paradigmskifte i vår relation.

Francesco Carrozzinis föräldrar separerade när han var fyra år gammal. Fadern, en reklamchef, förblev frånvarande. När han avled 2011 inleddes processen att skapa dokumentärfilmen.

– När pappa dog insåg jag att jag aldrig hann lära känna honom. Så jag tog med mamma till Central park, filmade henne med en handkamera och börja ställa en massa frågor. Jag ville ”fånga” henne, det var ett försök att behålla åtminstone en av mina föräldrar.

I filmen medverkar alla från Valentino Garavani och Karl Lagerfeld till Donatella Versace och Jeff Koons. Francesco Carrozzini beskriver bilen som doku-mentärens ”biktbås”.

– Mamma var så upptagen att det var i bilen mellan hennes möten som vi biktade oss. Det var där jag frågade om hennes misslyckanden och hennes relationer. Det mest intima i filmen är när jag får reda på att min pappa var gift när han träffade min mamma.

Försonades ni under arbetet med filmen?
– Den här filmen är i första hand ett kärleksbrev till mamma där jag säger ”Det är vatten under broar- na”. Hon misslyckades inte som mamma, jag förlåter de misstag som hon kan ha gjort. Vi gör alla misstag ibland.

Under arbetet med filmen var Francesco Carrozzini i ett förhållande med Lana Del Rey. En relation som tog slut eftersom han inte var ”känslomässigt närvarande”.

– Innan den här filmen trodde jag aldrig att jag skulle offra något för mitt yrkesliv. Det förändrades och nu tänker jag: om jag någonsin vinner en Oscar och inte har någon fru, inga barn, är det verkligen värt det? Jag börjar faktiskt tveka.

Han växte upp i Milano och tillbringade barndomen omgiven av filmstjärnor, modeikoner och kungligheter (”Prinsessan Diana hälsade på hemma hos oss när jag var tolv år”). Hans mamma introducerade honom tidigt för kameran.

– Det är tack vare henne som jag är fotograf. Hon gav mig den här magiska lådan som tillät mig att observera en värld där jag försökte hitta min plats och mitt självberättigande.

Han kom att assistera legendarer som Bruce Weber och Peter Lindbergh innan han flyttade till New York 2004. Där fick han sitt genombrott med den Emmy-belönade kortfilmsserien The New York Times screen tests. Sedan dess har han arbetat för prestigetitlar som Vanity Fair och Rolling Stone och plåtat alla från Ban Ki-Moon till Angelina Jolie. Han minns särskilt en privat fotosession med Beyoncé. Efter att ha regisserat hennes musikvideo ringde sångerskan upp och undrade om han ville plåta henne när hon var gravid.

– Det var väldigt intimt. Det var inga bilder som släpptes, det var för hennes privata bruk. Hon hyrde ett hus i Miami och så flög vi ner och fotograferade. Det var den typen av ögonblick som fick mig att sakta börja tro på mig själv som fotograf.

Efter ett liv bakom kameran har 34-åringen själv kommit att bli en offentlig person. Han börjar vänja sig vid paparazzifotograferna.

– När jag dejtade Lana var det en chock. Jag hade aldrig varit med om något liknande. Min första reaktion var irritation, det finns en bild på nätet där vi promenerar tillsammans och jag säger ”Fuck you” med handen. När jag ser bilderna nu inser jag att det var dumt. Det är ju priset man får betala. Vill man vara känd och framgångsrik får man fan hantera det.

Din mamma försakade sin familj för jobbet, är du rädd att begå samma misstag?
– Ja, bara att göra den här filmen var en dränerande process och alla mina känslor konsumerades av projektet. Men det är en del av livet, ibland måste man dedikera sig till något och försumma saker som är minst lika viktiga. Men jag har definitivt lärt mig en läxa.

Modearvingarna
Modearvingarna

Det blivit nyligen känt att Francesco Carrozzini förlovat sig med Anna Wintours dotter Bee Shaffer.

Till Toppen