Annons

Anna Charlotta Johansson:Med bistånd som påtryckningsmedel

USA:s president Donald Trump — omgiven av enbart män — signerar och återinför ”Mexico City policy” som innebär att USA fryser allt stöd till organisationer som främjar abort.
USA:s president Donald Trump — omgiven av enbart män — signerar och återinför ”Mexico City policy” som innebär att USA fryser allt stöd till organisationer som främjar abort. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Jag såg blodspår på britsen. Det var dunkelt och kvalmigt i det lilla rummet utan fönster. Vetskapen om att en olaglig och hemlig — men trots allt säker — abort hade genomförts av läkare i detta rum bara någon timme tidigare gjorde mig lite illa till mods. Men att läkare genomför säkra aborter där de inte är legala räddar liv. Och USA:s policy om att frysa allt stöd till organisationer som främjar abort, den så kallade ”global gag rule” eller ”Mexico City policy”, frammanar trots allt mer obehag än blodspåren på britsen.

För några dagar sedan kom nyheten att Sida kommer att sluta betala ut bistånd till de organisationer som följer Trumps krav på att sluta arbeta med familjeplanering och försvar av aborträtten.

Annons
Annons
Annons