Annons

McEwan om brexit: ”Vi har sjunkit i vår egen aktning”

Ian McEwan är skoningslös i sin dom över dagens brittiska politiker.
Ian McEwan är skoningslös i sin dom över dagens brittiska politiker. Foto: Vudi Xhymshiti/TT

En ny klass skamlösa politiker och brexit skakar Storbritannien i grunden. Det menar författaren Ian McEwan, aktuell med romanen ”Maskiner som jag” och brexit-satiren ”The cockroach”.

Under strecket
Publicerad

Ian McEwan.

Foto: Vudi Xhymshiti/TT Bild 1 av 1

Det är slutet av oktober. Brexit har ännu inte infunnit sig. Det har däremot Ian McEwan, som lutar sig tillbaka i en läderfåtölj på Hotell Savoy i Malmö. Den 71-årige Bookerprisvinnaren och författaren bakom romaner som ”Amsterdam”, ”Försoning”, ”Lördag” och ”Maskiner som jag” är i staden för ett framträdande på stadsbiblioteket, och på väg mot fler framträdanden i Stockholm.

För 40 år sedan var han en litterär sensation, omsusad för sin skarpa prosa och sin makabra fantasi. I dag skrivs sällan en artikel i brittisk press om honom utan att han belamras med epitet som ”en av våra största författare”. Ändå är han fortfarande minst lika vital, stridbar – och produktiv. ”Maskiner som jag” (Brombergs) kom ut i Sverige i somras, och nu i oktober gav han ut ytterligare en bok, ”The cockroach”. Med en blinkning till Franz Kafkas ”Förvandlingen” skildrar han hur en skalbagge en morgon vaknar upp och inser att han förvandlats till Storbritanniens premiärminister, fast besluten att genomföra ett projekt som – i Ian McEwans ögon – är lika absurt som verklighetens brexit.

Annons
Annons
Annons