Annons

McDonald's avvecklar i Island

Världens största snabbmatskedja McDonald's avvecklar sin verksamhet i Island. Finanskrisen har gjort det för olönsamt att fortsätta driva franchiseföretag.

Reuters, TT
Publicerad

McDonald's stänger sina tre restauranger i Island den sista oktober.

Restaurangerna har drivits av Jon Ogmundsson sedan 2004. Han säger att anledningen till avvecklingen främst är en följd av den isländska kronans försvagning och höga skatter på importerad mat.

Ogmundsson ska starta en ny hamburgerkedja med lokalt producerad mat under namnet Metro som ska etableras där nuvarande restaurangerna finns.

Annons

– Jag har sålt mer hamburgare de senaste månaderna än någonsin tidigare men kostnaderna är oöverkomliga. Det är obegripligt. För ett kilo lök importerad från Tyskland betalar jag lika mycket som för en flaska god whiskey, säger Ogmundsson.

De isländska bankerna kollapsade när den globala kreditkrisen nådde sin kulmen, förstörde ekonomin och gjorde landet beroende av ett stödpaket på tio miljarder dollar som styrs av Internationella valutafonden.

Enligt Ogmundsson har kostnaderna för råvarorna till McDonald's-burgarna fördubblats under de senaste 18 månaderna. Hoppet om att den isländska ekonomin skulle lyckas återhämta sig tillräckligt för att rörelsen skulle bli livskraftig var för litet.

Reykjavik TT-Reuters

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons