Annons
Recension

Paul McCartneyMcCartney i mästerlig form

Paul McCartney i Globen på Nobeldagen. ”Det är Paul McCartney precis som man tänker sig att Paul McCartney ska låta.”
Paul McCartney i Globen på Nobeldagen. ”Det är Paul McCartney precis som man tänker sig att Paul McCartney ska låta.” Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Under strecket
Publicerad

I foajén står Djurens rätt och kampanjen Köttfri måndag inbjudna av kvällens huvudgäst: Paul McCartney, en av världens mest kända vegetarianer och så berömd för sitt engagemang att djurrättsorganisationen PETA tryckt ett frimärke med hans porträtt. Men det är framför allt inte för hans vegetariska kokbok, som finns till försäljning på plats, som Globen fyllts till sista plaststol. Den snart 70-årige popikonen behöver givetvis ingen musikalisk presentation. Inte heller behöver han kämpa för att mötas av publikens stående ovationer – de hundåren gjorde han för ett antal decennier sedan. Den här kvällen handlar istället om att gemensamt skörda frukterna av Sir Maccas femtioåriga karriär.

Paul McCartney och bandet öppnar med Magical Mystery Tour - det finns ingen anledning att inte gå direkt rakt på sak när en så avgörande del av pophistorien ska passas in på en kväll. Iförd blå kostym, rosa skjorta och hängslen har den nygifte McCartney dock hela tiden gått vidare i livet. Han verkar inte vara lagd för nostalgi. Det som han berättar är inte förpackade anekdoter – det är minnen från ett liv som råkade innehålla en god vän som hette John. Paul McCartney må beta av sin historia men han befinner sig i nuet.

Annons
Annons
Annons