Maya, 10, föreläser om #metoo

Inför en fullsatt gymnastiksal föreläser Maya om grupptryck och kränkningar. Hon har själv blivit utsatt för en jobbig händelse och vill förändra.

 ”Man kan inte stoppa kränkningar helt ensam – alla måste hjälpas åt! Tillsammans kan vi förändra”, säger Maya.
”Man kan inte stoppa kränkningar helt ensam – alla måste hjälpas åt! Tillsammans kan vi förändra”, säger Maya. Foto: Ari Luostarinen

Alla såg, men ingen gjorde något när en grupp elever på skolan omringade Maya och ville att hon skulle dra ner byxorna.

Fast hon sa både stopp och nej fortsatte de att pressa. Till slut drog de ner byxorna, inför alla, fast hon inte ville.

– Mina kompisar stod bara runt omkring och tittade på, de vågade inte ingripa och säga stopp, berättar Maya om hän­delsen.

Maya berättade vad som hänt för sin mamma Frida, som i sin tur gick till rektorn.

– Det var skönt att berätta för mamma, när hon visste kändes det också lättare för mig. Jag slapp vara ensam i det, säger Maya.

Rektorn tog det på stort allvar och gick till botten med händelsen.

– Vi har fått hjälp, pratat väldigt mycket och löst det nu.

I samband med #metoo i höstas bestämde sig Maya för att hon ville göra något. Genom att föreläsa och berätta om det hon utsatts för vill hon förändra attityder (hur vi tänker och är mot varandra).

– När jag förstod att #metoo betyder "jag också" började tankarna flöda. Det är fler än jag som är utsatta. Det här är allvarligt – jag måste göra någonting och så fick jag ett flow.

Många vill höra vad Maya hade att säga och prata med henne efter föreläsningen. Maya kommer fortsätta hålla föreläsningar. Foto: Ari Luostarinen

Nu har hon gjort ett tiotal föreläsningar och SvD Junior är med när hon framträder för 300 låg- och mellanstadieelever på Vänge skola i Uppsala.

– Man ska våga säga stopp, ­eller hur? säger Maya, och får medhåll av alla elever.

Grupptryck där andra säger ­saker som: "kom igen nu då", ­"vågar du inte" eller "fegis", kan få den utsatte att göra sådant som hen egentligen inte vill. Maya tipsar om tre saker man då kan ta till; våga säga stopp, våga säga nej, våga agera.

– Du är bra om du säger stopp, då har du hjälpt någon annan ­eller dig själv. Även om du inte ­vågar – säg stopp ändå, då är du en modig person, säger Maya.

Men hur ska man göra om man säger stopp och de inte ­slutar, undrar en av eleverna.

– Då ska du antingen springa därifrån och hämta en vuxen, ­eller ta hjälp av någon som går förbi så att den kan hämta en vuxen, svarar Maya.

”Hon säger verkligen sanna ord”, säger Lucas, 9, som lyssnat på föreläsningen tillsammans med klasskompisen Sara. Foto: Ari Luostarinen

Eleverna som lyssnar på föreläsningen får prata i grupper om hur det skulle vara i en skolmiljö utan kränkningar eller grupptryck. "Roligare", "tryggare", "mer najs" är några av kommentarerna. Efter föreläsningen vill många prata med Maya och ta selfies.

– Det var jättebra, hon säger verkligen sanna ord, säger Lucas, som lyssnade på föreläsningen.

Han och klasskompisen Sara har inte själva upplevt mobbning eller kränkningar.

– Jag tror att en sån här föreläsning kan göra skillnad ändå. Det är lättare att ta till sig när det är ett barn som pratar, säger Sara.

Maya känner sig väldigt nöjd efter föreläsningen, och är peppad på att göra fler framträdanden.

– Jag ser att de tar in vad jag säger och det känns som att jag kan lita på dem – att de kommer våga stå upp för sig själva, säger hon.

”Man kan inte stoppa kränkningar helt ensam – alla måste hjälpas åt! Tillsammans kan vi förändra”, säger Maya.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Många vill höra vad Maya hade att säga och prata med henne efter föreläsningen. Maya kommer fortsätta hålla föreläsningar.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

”Hon säger verkligen sanna ord”, säger Lucas, 9, som lyssnat på föreläsningen tillsammans med klasskompisen Sara.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X